„Gratis cocaïne voor verslaafden”
Wethouder M. van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid), de deelgemeente Feyenoord en verslavingszorg Bouman GGZ in Rotterdam pleiten voor het verstrekken van cocaïne aan verslaafde vrouwen die op de tippelzone hebben gewerkt. Volgens hen gebruikt nog slechts een kleine groep prostituees heroïne maar is een steeds grotere groep verslaafd aan het witte cocapoeder.
„Ik zou graag willen dat onze artsen cocaïne onder medisch toezicht mogen verstrekken. Zij kunnen dan onderzoek doen”, aldus bestuursvoorzitter S. Czyzewski van Bouman GGZ zaterdag tijdens een debat in de openbare bibliotheek. Het debat vond plaats naar aanleiding van de sluiting van de tippelzone aan de Keileweg dinsdagavond. Wethouder Van den Anker: „Heroïne is passé. Een cocaïne-experiment is fantastisch voor mensen die heel ver heen zijn.” De wethouder noemde het absurd dat in Nederland op veel plekken heroïne wordt verstrekt, maar dat een overheid „met cocaïne niet aan hoeft te komen.”
Een belangrijk verschil tussen heroïne en cocaïne is dat de eerste harddrug zowel geestelijk als lichamelijk verslavend is en er steeds meer van nodig is om hetzelfde effect te bereiken. Cocaïne is alleen geestelijk verslavend, maar kan in gerookte vorm onherstelbare schade aan de longen veroorzaken.
De wethouder wil dat Rotterdam veel eerder mag ingrijpen in het leven van mensen. Zij pleit voor gedwongen opname en behandeling. Zij denkt dat professionals goed kunnen beoordelen of iemand nog zelf verantwoordelijk genoeg is de juiste keuzes te nemen. „Iemand helpt zichzelf in de vernieling.” Czyzewski viel haar zaterdag tijdens het debat bij. „Wij zien vrouwen die op hun veertigste volstrekt op zijn. Als er beter was opgetreden, waren zij niet zo uitgeleefd.”
Een hulpverlener van Prostitutie Maatschappelijk Werk van Humanitas in de zaal dacht daar anders over. Uit eigen onderzoek blijkt dat veel vrouwen op latere leeftijd minder gaan gebruiken. Hij denkt dat alle Rotterdamse maatregelen zijn bedoeld om de overlast terug te dringen. Op diverse plekken in de stad tippelen volgens hem jongens. Daar wordt niet tegen opgetreden, stelt hij, omdat deze prostitutiezones geen overlast veroorzaken.
Voor 25 notoire overlastgevers komt er in Rotterdam een nieuwe opvang, een zogenoemde ”long-stay”. De opvang is bedoeld voor mensen die op straat niet zijn te handhaven en die psychiatrische problemen hebben, aldus Van den Anker. Zij mogen niet crimineel zijn. Het gaat om mensen van wie de rechter al eens heeft bepaald dat zij gedwongen moeten worden opgenomen. Staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) zegde eerder deze maand geld toe.
Raadslid A. C. A. Vlaardingerbroek van de ChristenUnie/SGP-fractie in Rotterdam zegt desgevraagd grote tegenstander te zijn van het gratis verstrekken van cocaïne. „Die oplossing is mij te gemakkelijk. Ik zie op dit moment te weinig goede resultaten met heroïneverstrekking. Gratis verstrekking van cocaïne is echter ook geen oplossing. Die drug is namelijk wel geestelijk verslavend. Het is dus beter verslaafden een andere levensdoel te geven dan ze gratis drugs te schenken. Opmerkelijk is dat ze hier in Rotterdam weinig voelen voor een aanpak als van afkickcentrum De Hoop, terwijl daar juist veel betere resultaten mee worden geboekt dan met het verstrekken van gratis heroïne. Bovendien wil men als einddoel een grotere veiligheid, terwijl de gezondheid van de verslaafde pas op de tweede plaats komt.”