Buitenland

Chili stelt Nederlandse defensie–aankopen uit

President Lagos van Chili heeft besloten alle defensie–aankopen van het land op de lange baan te schuiven. Het besluit betekent dat ook de verwachte aankoop van een twintigtal „overtollige" Nederlandse F–16’s en 300 Leopard–tanks op losse schroeven staat.

ANP
19 September 2005 06:51Gewijzigd op 14 November 2020 02:58

Volgens het Chileense dagblad El Mostrador heeft het besluit van de president geen betrekking op de ’smeergeld–affaire’ rond het voormalige Nederlandse defensiebedrijf RDM, die vorige week aan het licht kwam. RDM stortte in 1998 ruim anderhalf miljoen dollar op rekeningen die aan oud–dictator Pinochet toebehoren. In hetzelfde jaar kocht het Chileense leger 200 Nederlandse Leopard–tanks via het bedrijf van ondernemer Joep van den Nieuwenhuyzen.

Volgens El Mostrador wil president Lagos met het uitstellen van de aankopen een signaal afgeven naar buurlanden Peru, Bolivia en Argentinië die recent hun bezorgdheid uitten over nieuwe Chileense wapenaankopen. Met Peru is Chili verwikkeld in een conflict over territoriale wateren en Bolivia eist van Chili een corridor die het Andesland toegang moet geven tot de Stille Oceaan.

Het mandaat van president Lagos loopt in maart volgend jaar af. Het definitieve besluit over nieuwe defensie–aankopen zal door zijn opvolger moeten worden genomen. In december dit jaar vinden de presidentsverkiezingen plaats.

Al eerder ging de geplande aankoop van Nederlandse fregatten door Chili niet door. De Chileense regering koos deze week voor een aanbod van de Britse regering om drie gebruikte fregatten over te nemen.

In augustus werd de studie naar de aankoop van Nederlandse F–16’s en Leopard–tanks afgerond. Het enige wat nog ontbrak om de deal rond te maken was de goedkeuring van de president.

Chili besteedt van alle Zuid–Amerikaanse landen het grootste percentage van zijn bruto nationaal product aan wapenaankopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer