Buitenland

Noord-Korea wil nucleair programma opgeven

Noord-Korea is bereid zijn omstreden nucleair programma op te geven. Het land zal ook weer toetreden tot het internationale verdrag dat de verspreiding van kernwapens moet tegenhouden.

19 September 2005 06:51Gewijzigd op 14 November 2020 02:58

Noord-Korea, Zuid-Korea, de Verenigde Staten, China, Rusland en Japan hebben deze grote doorbraak in het jaren slepende conflict met Noord-Korea maandag bereikt tijdens beraad in de Chinese hoofdstad Peking. In ruil voor de toezeggingen krijgt Noord-Korea energie (olie en elektriciteit) van de vijf gesprekspartners. Ook op andere economische terreinen willen de VS, China, Japan, Zuid-Korea en Rusland nauwer met Noord-Korea gaan samenwerken. De Chinese delegatieleider Wu Dawei sprak vanmorgen van het „belangrijkste resultaat” in jaren van overleg over de crisis.

Bovendien houdt het marxistische land het recht op het vreedzame gebruik van kernenergie als „het vertrouwen van de internationale gemeenschap is herwonnen.” Over het akkoord wordt door de zes partijen in november verder gesproken, meldde het Japanse persbureau Kyodo op zijn beurt.

De crisis brak in 2002 uit nadat Washington de Noord-Koreanen ervan beschuldigde in het geheim aan een kernwapen te werken. Dat was volgens de Amerikanen in strijd met een verdrag uit 1994, dat onder meer voorzag in de bouw door een internationaal consortium van twee zogeheten lichtwaterreactors ter vervanging van verouderde Noord-Koreaanse centrales. Bij normale werking van lichtwaterreactors zijn geen stoffen voorradig die geschikt zijn voor het maken van kernbommen.

De VS stopten na de beschuldigingen direct hun contractuele olieleveranties, waarop Noord-Korea de verrijking van uranium hervatte. Het marxistische land trok zich terug uit het non-proliferatieverdrag dat de verspreiding van kernwapens moet voorkomen. Pyongyang liet in februari weten kernwapens te bezitten, een bewering die internationaal in twijfel is getrokken.

Vijf landen proberen al jaren de internationale crisis rond en met Noord-Korea op te lossen. China, Rusland, Japan, de Verenigde Staten en Zuid-Korea deden al verscheidene pogingen om tijdens overleg op hoog niveau een doorbraak te forceren, maar dat leverde tot dusver weinig op.

Noord-Korea reageerde vaak wispelturig, wantrouwend en soms regelrecht vijandig op vooral de houding van de VS. Die beschouwen Noord-Korea als een onbetrouwbare „schurkenstaat” waarmee eigenlijk geen enkele afspraak te maken valt. In Noord-Korea gelden de VS als de duivelse natie die alleen ten doel heeft de marxistische verworvenheden met geweld te vernietigen.

In de verklaring van vanmorgen stellen de VS dat ze geen kernwapens op het Koreaans schiereiland hebben gestationeerd. Ook verklaart Washington geen intenties te hebben Noord-Korea aan te vallen en wil het net als Japan de relaties met het straatarme en geïsoleerde land normaliseren.

Het waren vooral China en Zuid-Korea die probeerden alle partijen aan tafel te houden. De discussie, die in de vijfde gespreksronde was, draaide dezer dagen vooral om de vraag of Noord-Korea, wat het graag zegt te willen, een nucleaire industrie voor vreedzame doelen mag behouden. Pyongyang wil kernenergie kunnen opwekken en voor dat doel ook een lichtwaterreactor bouwen, zelfs onder internationaal beheer en toezicht. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zal over de levering van die reactor „op een later tijdstip worden gesproken.”

Veel waarnemers reageerden voorzichtig en misten vooral concrete afspraken in het document. Volgens een deskundige van het Centre of Strategic and International Studies in Washington is er geen echte vooruitgang geboekt. „Het bevat niet meer dan afspraken waarmee wordt voorkomen dat de gesprekken stuklopen”, aldus Lee Dong Bok.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer