Binnenland

Verplichte fittest voor agenten

Politieagenten krijgen vanaf 2009 te maken met een verplichte fittest en gezondheidsmeting. De bonden hebben dit vrijdag bij minister Remkes (Binnenlandse Zaken) bedongen in het hoofdlijnenakkoord voor de nieuwe politie–CAO.

ANP
17 September 2005 09:51Gewijzigd op 14 November 2020 02:57

Volgens NPB–voorzitter H. van Duijn is dit bedoeld om te voorkomen dat het „een puinhoop op straat wordt". Hij wil vooral dat de gezondheid van oudere politieambtenaren op peil blijft. „Zeker als het werk zwaarder wordt op straat".

Bedoeling is dat de komende zeven jaar gewerkt wordt aan de nodige voorzieningen om agenten te laten sporten en aan hun gezondheid te werken. Volgens Van Duijn is daarvoor ook een cultuuromslag nodig. In 2009 moeten alle politiemedewerkers slagen voor de test. Agenten die dat eerder doen, krijgen daar een beloning voor. Hoe hoog die beloning wordt, moeten de bonden nog met de minister uitvechten.

In de CAO is verder afgesproken dat de politie 1 procent langer gaat werken, zonder dat hier extra loon tegenover staat. Dit is een alternatief voor het langer doorwerken dat het kabinet Balkenende graag wil. Omgerekend levert deze 1 procent meer ’blauw op straat’ ongeveer vijfhonderd mensen extra op.

De agenten die in de uitvoerende diensten werken, mogen met hun 60–ste met pensioen en krijgen dan 76 procent van hun gemiddelde loon. Andere agenten kunnen vanaf hun 61–ste met vervroegd pension met 66,5 procent van hun zogenoemde middelloon.

De agenten krijgen met terugwerkende kracht vanaf 1 juni 2005 een loonsverhoging van 1 procent, met een minimum van 25 euro per maand. Het jaar daarop komt er weer 1 procent bij en in 2007 komt er een volledige prijscompensatie bij. Daarnaast krijgen de agenten de komende twee jaar in januari een eenmalige uitkering van 250 euro.

Verder krijgen de agenten bij ziekte een half jaar loon volledig doorbetaald, elk half jaar daarna wordt dat bedrag afgebouwd tot 70 procent van het loon na 1,5 jaar ziekte. Agenten die ziek worden door een dienstongeval of beroepsziekte krijgen volledig doorbetaald.

Daarnaast is besloten om de agenten die het ergst getroffen worden door de nieuwe ziektekostenverzekering te compenseren. Het gaat om de alleenverdieners met een niet–werkende partner en de gepensioneerde ex–politiemensen. De laatsten krijgen een aflopende compensatieregeling die zeven jaar duurt. De alleenverdieners met niet–werkende partner krijgen in elk geval begin 2006 in een keer de volledige compensatie van de achteruitgang over twee jaar uitbetaald.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer