Markt voor bedrijfsauto’s stort in
De markt voor bedrijfswagens is twee maanden na de invoering van een nieuwe belastingregel ingestort. In juli werden er 85 procent minder bedrijfsvoertuigen verkocht dan in dezelfde maand een jaar eerder.
De branche lijdt volgens MKB-Nederland het komende jaar 700 miljoen euro verlies als staatssecretaris Wijn (Financiën) niet snel ingrijpt. De bewindsman noemt de kritiek „achterhaald.”
Sinds 1 juli kunnen auto’s met een grijs kenteken niet meer worden aangeschaft zonder BPM (belasting personenauto’s en motoren). In de aanloop naar de nieuwe regeling leidde dat nog tot recordverkopen. De maatregel, bedoeld om oneigenlijk gebruik door particulieren tegen te gaan, heeft gewerkt. Maar er is volgens MKB-Nederland een keerzijde.
„Wij zien spectaculair negatieve effecten voor de bedrijfstak, maar ook voor werknemers”, aldus vrijdag J. Warmerdam, secretaris fiscale zaken bij MKB-Nederland. Volgens de ondernemersorganisatie dreigt een golf van faillissementen en ontslagen in de branche als de staatssecretaris de regeling niet op korte termijn herziet.
Ondernemers moeten nu bij aanschaf van een bedrijfswagen tot 10.000 euro BPM betalen. Ze kunnen dat geld later weer terug krijgen van de belasting, maar dat duurt lang en heeft financieringsproblemen tot gevolg. Banken zijn vaak niet bereid om leningen af te geven voor de BPM.
De lasten voor werknemers die in een bedrijfsauto rijden, gaan per jaar met ongeveer 1000 euro omhoog. Dat komt volgens het MKB doordat „de basis voor de bijtelling door de nieuwe regeling onbedoeld is verhoogd met zo’n 45 procent.” En dan zijn er nog de administratieve lasten. Die zouden alleen voor de Belastingdienst al stijgen met 7,5 miljoen euro per jaar.
Warmerdam pleit voor een snelle herziening van de regeling. Hij vindt dat ondernemers moeten worden vrijgesteld van BPM, waardoor de omslachtige teruggaafregeling overbodig wordt. „Zo blijft oneigenlijk gebruik door de particulier onmogelijk, speelt de voorfinancieringsproblematiek niet meer, blijven de administratieve lasten beperkt en wordt het privé-bijtellingsprobleem grotendeels opgelost.”
Een woordvoerder van het ministerie wijst erop dat staatssecretaris Wijn de problemen donderdag al heeft besproken met de Tweede Kamer. „De kritiek van MKB-Nederland is achterhaald. In principe krijgt de ondernemer de belasting binnen een maand terug. Als er iets fout gaat aan de kant van de Belastingdienst of aan de kant van de ondernemer kan het iets langer duren.”