Cultuur & boeken

Weetjes over voedsel

Titel:

Ada Crezée-van Weelden
5 June 2002 09:41Gewijzigd op 13 November 2020 23:36

”Etenschap”
Auteur: Rob Sijmons
Uitgeverij: Contact, Amsterdam, 2001
ISBN 90 254 6471 8
Pagina’s: 112
Prijs: € 5,67. Zo af en toe verschijnt er een boek over koken of voedsel in het algemeen waarvan je hoopt dat heel veel mensen het zullen lezen omdat het zo toegankelijk is geschreven en zo ontzettend interessant is. De speciale uitgave ter gelegenheid van de Wetenschap en Techniekweek 2001, getiteld ”Etenschap”, is er zo een.

De ondertitel van de door Rob Sijmons geschreven uitgave luidt: ”Feiten en mythen over ons voedsel”. Daar staat het kleine boekje dus vol mee. Een voorbeeld: „De plantaardige vleesvervangers in de supermarkt zijn onnatuurlijker dan de baklap uit de bio-industrie; maar hoe erg is dat?”

Deze gedachte wordt samen met nog een serie andere ’feiten’ kritisch tegen het licht gehouden door iemand met verstand van zaken.

In een zestal hoofdstukjes worden de smaken zoet, zuur, zout en bitter en de nieuwe smaak ”umami” (een mix van de andere vier) op een kritische manier bekeken en met drie delen ’weetjes’, een deel doe-het-zelfproefjes en een scheutje degelijke beschouwing mengt de schrijver het geheel tot een aanstekelijke cocktail. De schappen in de supermarkt of speciaalzaak roepen na lezing een glimlach van herkenning op.

Rob Sijmons publiceerde al eerder over wetenschap en is medeauteur van ”Voedsel in Nederland”, ”Dranken in Nederland” en ”Proefjes in de keuken”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer