GKV akkoord met rapport kerkmuziek
De generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) is vrijdag in Amersfoort unaniem akkoord gegaan met het rapport ”Looft God om Zijn uitbundigheid”. Deputaten kerkmuziek krijgen daarmee groen licht om verder te werken aan de uitgave van een nieuwe gezangenbundel.
„We zitten in een rijdende trein die steeds dichter bij het eindpunt komt”, zei synodepreses ds. P. Niemeijer na de stemming. Hij gaf aan dat met het besluit een belangrijk punt is bereikt. Twee eerdere gespreksrondes in juni, vóór het zomerreces, brachten geen uitsluitsel.
Het is de bedoeling dat de generale synode van 2008 de door deputaten voorgestelde liederen in eerste lezing vaststelt en dat die van 2011 dat in tweede lezing doet. Daarna heeft het project een open einde: deputaten zullen nieuwe liederen één keer per zes jaar aan de synode presenteren. Die komen op een lijst van liederen voor een eventuele nieuwe bundel.
De synode besloot opnieuw deputaten kerkmuziek te benoemen en hun op te dragen verder te werken aan de selectie van liederen. Deputaten zullen de mening van kerkleden over de vrijgegeven liederen inventariseren en hun vragen welke gezangen ze in de nieuwe gezangenbundel willen opnemen. Bij de keuze voor meer liederen uit het Liedboek voor de kerken zal de selectie van de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Nederlands Gereformeerde Kerken meewegen.
Bezwaren vanuit de kerken tegen het grote aantal vrijgegeven liederen wezen deputaten kerkmuziek van de hand. Volgens het rapport zijn de verzoeken om niet meer liederen te selecteren „veelal gebaseerd op onjuiste informatie.” Het grote aantal vrijgegeven liederen is een gevolg van de keuze om eerst te selecteren wat geschikt is voor de eredienst en uit die geschikte liederen een bundel samen te stellen. „Het project heeft het karakter van een inhaalslag.”
Deputaten kerkmuziek verwachten dat de rust in de kerken weer terugkeert als de nieuwe gezangenbundel is vastgesteld. De gevoelens van onrust bij veel kerkleden is volgens hen echter geen reden om het aantal liederen te beperken of bij voorbaat vast te stellen. „Van het begin is juist gewerkt aan het samenstellen van een royale bundel, om meer gebruik te kunnen maken van liederen uit de schat van de eeuwen en om bij verschillende kerkelijke gelegenheden meer keus te hebben dan nu.”
Een voorstel van ds. R. R. Roth, ds. H. J. Siegers en de ouderlingen A. Joh. Kisjes en Joh. Knol om bij de selectie van nieuwe liederen de voorkeur te geven aan liederen met een eigentijds karakter, kreeg vrijdag geen meerderheid. De synode wees hun amendement af met 14 stemmen voor en 21 tegen.
Op de synodetafel lag ook een rapport van de commissie Holland-Zuid, waarin deze de bezwaren van plaatselijke kerken tegen de bundel ”Negentig gezangen” beoordeelt. De commissie stelde vast dat de bezwaarden niet overtuigend hebben aangetoond dat de liederen onschriftuurlijk zijn of ongeschikt voor het gebruik in de eredienst. De synode besloot unaniem de bezwaren af te wijzen en alle negentig liederen definitief vrij te geven.