Binnenland

Gedenkteken voor Bernhard in Wageningen

De Amsterdamse kunstenares Hannah van Munster krijgt de opdracht van de gemeente Wageningen om een herdenkingsplaquette te maken voor de vorig jaar overleden prins Bernhard.

ANP
16 September 2005 09:37Gewijzigd op 14 November 2020 02:57

Het gedenkteken krijgt een plaats op het 5 Mei Plein in de gemeente. Dat is de plek waar de capitulatie van de Duitse bezetters in 1945 werd ondertekend en waar prins Bernhard tientallen jaren het defilé van oud-strijders heeft afgenomen.

De onthulling van de plaquette is op 1 december, een jaar na het overlijden van de prins.

Het kleine 5 Mei Plein in Wageningen heeft volgend jaar voorzover bekend van heel Nederland de meeste gedenktekens met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog op een kluitje. Op het plein staat al een groot beeld dat herinnert aan de vele slachtoffers. Bij dit beeld leggen leden van Koninklijk Huis en andere hoogwaardigheidsbekleders jaarlijks op 5 mei een krans.

In de muur van Hotel de Wereld is een bronzen plaquette gemetseld, die herinnert aan de ondertekening van de capitulatie. Dat had destijds plaats in dit hotel. Het gedenkteken voor prins Bernhard krijgt een plek in dezelfde buitenmuur, omdat de prins in 1945 aanwezig was bij de ondertekening. Geallieerde oud-strijders zoeken deze plaats altijd op als zij in Nederland zijn voor een herdenking.

Op 5 mei 2006 wordt het eeuwige vuur ontstoken in een nieuw kunstwerk van Hanshan Roebers, dat het vrijheidsvuur symboliseert. Het kunstwerk bestaat uit een uitschuifbare zuil met een vuurbol bovenin.

Veel inwoners van Wageningen hebben zich heftig tegen dit ontwerp verzet, omdat het naar hun mening te veel op een fallussymbool lijkt en daarmee de andere gedenktekens op het plein zou onteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer