Duitse verkiezingen leven niet in Nederland
Acht van de tien Nederlanders vinden de Duitsers sympathiek, maar hun parlementsverkiezingen van zondag leven niet in Nederland.
Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO, dat donderdag zeshonderd mensen van 18 jaar en ouder ondervroeg.
Driekwart van hen is „niet zo" (31 procent) of „helemaal niet" (42 procent) geïnteresseerd in de Bondsdagverkiezingen. Een kwart is „zeer" (3 procent) of „tamelijk" (23 procent) geïnteresseerd.
Maar op zich is dat niet vreemd nuanceert TNS NIPO. De Amerikaanse verkiezingen in 2004 boeiden ook niet meer dan 28 procent van de Nederlanders en uit eerder onderzoek bleek dat „slechts" 27 procent de Nederlandse politiek interessant vindt.
Mochten de ondervraagden de Duitse Bondsdag kiezen, dan zou dat net geen meerderheid opleveren voor de zwart/gele coalitie van CDU/CSU/FDP. Net als in de Duitse peilingen trouwens. Overigens zou rood/groen (SPD/Grünen) het met 50 procent ook net niet halen. De Nederlanders zouden Oskar Lafontaine zelfs uit de Bondsdag stemmen, hij zou de kiesdrempel niet halen (3 procent). De FDP met 5 procent wel.
Vooral 55-plussers houden het nog een beetje bij. Zo kon 40 procent Schröder noemen als lijsttrekker van de SPD en wist een even groot percentage de naam van lijsttrekker Merkel van CDU/CSU. Van de mensen onder de 34 kende respectievelijk 24 procent (Schröder) en 13 procent (Merkel) deze politici.
Driekwart van de Nederlanders is het eens met de onder europarlementariërs omstreden uitlating van eurocommissaris Kroes die zei dat het tijd wordt voor een vrouwelijke regeringsleider bij de oosterburen. Bijna 60 procent is het er ook mee eens dat vrouwen beter communiceren dan mannen.
Kroes’ pleidooi voor Angela Merkel als Bundeskanzler werd haar niet in dank afgenomen. De Duitse europarlementariër Daniel Cohn-Bendit noemde het „een schandalige inmenging in de Duitse verkiezingscampagne".