Steeds meer bedrijven willen roetfilters
Steeds meer bedrijven willen hun dieselwagenpark uitrusten met roetfilters. Op initiatief van de Stichting Natuur en Milieu hebben inmiddels 36 bedrijven toegezegd om in totaal bijna 20 miljoen euro te investeren in 92.000 roetfilters.
Voorwaarde is wel dat het kabinet de regeling meefinanciert. De bedrijven betalen namelijk niet het volle pond, maar 20 procent van de kosten. „Onze hoop en verwachting is dat het kabinet nu royaler over de brug komt dan voorzien om de resterende kosten te betalen", stelde een woordvoerder van Natuur en Milieu donderdag.
De organisatie presenteerde in Den Haag een brede coalitie voor roetfilters, in het bijzijn van staatssecretaris Van Geel (Milieu) en minister Peijs (Verkeer). Het kabinet heeft al honderden miljoenen in het vooruitzicht gesteld voor het ombouwen van oudere, vervuilende auto’s en vrachtauto’s. Maar volgens Natuur en Milieu is dat onvoldoende. Zij heeft daaarom bedrijven benaderd met het verzoek om 20 procent van de kosten voor eigen rekening te nemen.
Autoleasebedrijf Leaseplan, dat zijn 81.000 dieselwagens wil voorzien van roetfilters, voert de lijst aan, op ruime afstand gevolgd door bouwmaatschappij Strukton en de Rabobank. Natuur en Milieu verwacht dat nog meer bedrijven zich melden als het kabinet geld beschikbaar stelt. De staatssecretaris wilde zich donderdag echter niet in de kaart laten kijken.
Nederland kampt met het probleem van luchtvervuiling door roet en andere kleine deeltjes. Het autoverkeer is een grote boosdoener. Jaarlijks overlijden 18.000 mensen vroegtijdig door blootstelling aan de vuile lucht. Daarnaast zijn tal van bouwprojecten en de aanleg van spitsstroken opgeschort, of worden daarmee bedreigd doordat Nederland problemen heeft met de Europese normen voor fijnstof en stikstofoxide.