Nieuw hoogwaterplan voor Zeeland
Zeeuwse gemeenten, hulpdiensten, waterschappen en de provincie hebben een plan opgesteld waarin staat hoe overheden en burgers moeten handelen in geval van een dreigende overstroming. Het plan is donderdag op het gemeentehuis van Borsele ondertekend.
„De kans dat er een watersnoodramp zoals die van 1953 gebeurt, is erg klein. Maar we mogen niets uitsluiten”, aldus een woordvoerder van de provincie Zeeland.
Het rampenbestrijdingsplan is volgens de woordvoerder uniek voor Nederland. Voor een watersnood bestond zoiets tot op heden volgens hem nog niet. „Het plan is opgesteld in samenwerking met Zeeuws-Vlaanderen en het Engelse graafschap Essex. Die zijn beide in 1953 ook getroffen.” Volgens hem is het multidisciplinaire karakter van het plan het belangrijkst. „Onder andere gemeenten en hulpdiensten stemmen hun plannen op elkaar af.”
Betrokkenen zullen de komende jaren met het Rampbestrijdingsplan Hoogwater Zeeland oefenen en het aanscherpen. „In eerste instantie zullen er bestuurlijke oefeningen worden gehouden. En ook de hulpdiensten gaan trainen.” Als voorbeeld noemt hij dat nu vooraf bij een evacuatie bekend is welke wegen moeten worden afgesloten. Dat kan veel tijdwinst opleveren.
Een speciale delegatie heeft de afgelopen maanden aan de ontwikkeling van het plan gewerkt. Het plan is opgesteld op basis van drie scenario’s: dreigend hoogwater, dreigende dijkdoorbraak en een feitelijke overstroming. Alle procedures voor onder meer de alarmering van de bevolking, evacuatie, hulpverlening en nazorg staan beschreven.
Reden voor het opstellen van het plan is onder andere de verandering van het klimaat. De zeespiegel stijgt en het regent vaker en harder. Onder druk van grote watermassa’s kunnen de waterkeringen falen. Wanneer een feitelijke overstroming dreigt of zich voordoet, moet conform het Rampbestrijdingsplan Hoogwater Zeeland worden gewerkt.
Zeeland wil de risico’s en gevolgen zo veel mogelijk beperken. Zo worden bewoners bijvoorbeeld vooraf geïnformeerd over hoe te handelen in geval van een dreigende dijkdoorbraak en feitelijke overstroming.
Volgens de woordvoerder maakt commissaris van de Koningin Van Gelder zich vooral zorgen over de beperkte hoeveelheid geld die beschikbaar is voor rampenbestrijding in Nederland. „Zeeland is een provincie waar zich veel risico’s kunnen voordoen. Daarbij valt te denken aan de kerncentrale bij Borssele, de Westerschelde en dus ook de mogelijkheid van hoogwater. Voor het bestrijden van de risico’s is veel geld nodig. Het geld wordt echter verdeeld op grond van het inwonertal en niet op grond van de risico’s.”