Tweederde wereld heeft twijfels over democratie
Wereldwijd gelooft tweederde van de mensen niet dat hun land geregeerd wordt door de wil van het volk. Niet meer dan 13 procent van de wereldbevolking vertrouwt politici. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde peiling die Gallup International heeft gehouden in opdracht van de BBC.
Gallup heeft ruim 50.000 mensen in 68 verschillende landen gevraagd naar hun mening. Alleen in de Scandinavische landen en in Zuid-Afrika zei een meerderheid van de ondervraagden dat het beleid van hun regering overeenkomt met de wensen van de bevolking.
Van alle prominente personen zijn politici volgens een meerderheid van de ondervraagden het minst te vertrouwen. Zuid-Amerikanen staan het meest wantrouwend tegenover hun politieke leiders. Het meeste vertrouwen hebben de wereldburgers, met name die in Afrika, in religieuze leiders.
Een kwart vindt dat geestelijken ook meer macht zouden moeten krijgen. Ruim eenderde meent dat intellectuelen, zoals schrijvers en academici, meer te vertellen zouden moeten hebben. Slechts 16 procent vindt het een goed idee om politici meer macht te geven.
In de landen van de Europese Unie gelooft 82 procent van de mensen wel dat verkiezingen eerlijk verlopen. Europeanen zijn daarmee met afstand het best van vertrouwen. In de Verenigde Staten en Canada gelooft slechts 55 procent in eerlijke verkiezingen, in westelijk Afrika zelfs minder dan een kwart.
Gallup onderzocht ook de mate waarin mensen het gevoel hebben controle te hebben over hun eigen leven. In Latijns-Amerika hebben de meeste mensen dat gevoel (65 procent), gevolgd door Noord-Amerika (62 procent) en Europa (53 procent). Mensen in Afrika, Azië en de voormalige Sovjet-Unie zijn het minst geneigd te geloven dat zij hun leven zelf kunnen veranderen.
Nationaliteit bepaalt voor eenderde van de ondervraagden de eigen identiteit. Religie volgt met 21 procent op de tweede plaats.