Buitenland

Massa’s politie rond armoedetop New York

In het park bij het hoofdkwartier van de Verenigde Naties laten krekels zich horen en scharrelen de eekhoorns als altijd. Maar in de stad zelf is het spannend voor de grootste topconferentie sinds mensenheugenis.

15 September 2005 09:07Gewijzigd op 14 November 2020 02:57

Op de afgezette First Avenue verschijnen ineens van diverse kanten tientallen motoragenten. In de lucht bromt een helikopter. Even lijkt zich de rust te herstellen, totdat een nieuwe stoet van grote Amerikaanse voertuigen verschijnt. Hier en daar priemt een geweerloop uit de open ramen. Twee geblindeerde limousines met het zegel van de Amerikaanse president verraden dat Bush zich bij het VN-gebouw laat brengen. Over tien minuten staat hij gepland voor een grote toespraak.

De president arriveerde dinsdag al per vliegtuig in de stad, waar hij ’s avonds als staatshoofd van het gastland een receptie aanbood. Woensdagmiddag bracht de Air Force One Bush weer naar het rampgebied van de orkaan Katrina.

De VN-top die woensdag begon, heeft tot de grootste veiligheidsoperatie ooit in New York geleid. Zelfs voor deze wereldstad, die vooral na de aanslagen op 11 september 2001 symbolisch werd voor vertoon van veiligheid en blauw op straat, is dit ongekend. „Ik geloof niet dat we ooit beter voorbereid waren”, zegt het hoofd van de geheime dienst in New York, A. T. Smith. Zijn federale dienst heeft de hoofdverantwoordelijkheid voor de bescherming van de 170 staats- en regeringsleiders.

Ook de stedelijke politie van New York heeft alles uit de kast gehaald dat er in zat. „Dit is een Algemene Vergadering van de VN als geen andere”, zegt politiecommissaris Ray Kelly. Hij heeft 4000 politieagenten op de been gebracht. Ook zijn er speciale antiterreureenheden actief. Tevens is voor 11 kilometer in de omtrek een vliegverbod van kracht. En in de East River, waaraan het VN-gebouw staat, patrouilleren grote en kleine vaartuigen van politie en kustwacht. Verder is er nauwelijks scheepvaart toegestaan.

Een deel van de oostelijke straten van het eiland Manhattan is afgesloten. Politiecommissaris Ray Kelly kwam daarom met een eenvoudige boodschap voor automobilisten in het normaal al zo drukke stadsdeel: „Ga er niet heen.” En gelijk had hij. Taxichauffeurs vragen hun klanten soms al te voet verder te gaan.

De politie en de geheime dienst werkten maandenlang „hand in hand” om deze operatie voor te bereiden. Kelly: „Onze zorg werd natuurlijk versterkt door de aanslagen op 7 juli op de ondergrondse in Londen tijdens de G-8-top in Schotland.” De zorg werd groter door recente en dreigende videotoespraken van de al-Qaida-leiders Al-Zawahiri en Al-Zarqawi. Mede met het oog daarop houden de veiligheidsdiensten ook andere delen van het land extra in de gaten.

De demonstranten voor het VN-gebouw onderbreken hun luide pleidooi voor een betere wereld niet als de president bij het VN-hoofdgebouw arriveert. Veldslagen zoals bij de G-8-top in juli doen zich echter niet voor. Maar Bush krijgt wel een boodschap voor de armoedebestrijding mee. „Gebroken beloften!” schreeuwen ze, „gebroken beloften!”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer