Economie

Boerin tegen openheid over subsidiegegevens

Boerin S. Hartlief-Arends uit het Drentse Donderen heeft tegen de openbaarmaking van subsidiegegevens door het ministerie van LNV bezwaar aangetekend. Zij vreest dat burgers door de publicatie een verkeerd beeld van het inkomen van agrariërs krijgen.

ANP
15 September 2005 08:32Gewijzigd op 14 November 2020 02:57

Woensdag diende in Assen een kort geding om de minister voorlopig tegen te houden, tot in ieder geval de bezwaarprocedure is afgerond. LNV is van plan om op 21 september subsidiegegevens van 80.000 boeren en andere aanvragers te publiceren op internet. Dit op verzoek van de Evert Vermeer Stichting (EVS), die een openbaar debat wil over landbouwsubsidies. De EVS heeft daartoe met succes een beroep gedaan op de Wet openbaarheid bestuur.

Ongeveer 55 boeren, onder wie Hartlief-Arends, proberen het besluit van de minister op de valreep terug te draaien en doen een beroep op de bescherming van hun privacy. Zes van hen hebben een kort geding aangespannen, meldde een woordvoerder van landbouworganisatie LTO Noord.

De bestuursrechter in Assen doet donderdag of vrijdag uitspraak. Maandag staat het volgende geding gepland in Utrecht.

De minister gaat van iedereen die in de periode oktober 1999 tot en met oktober 2004 Europese subsidies heeft aangevraagd op grond van het gemeenschappelijk landbouwbeleid, gegevens openbaar maken. Daarbij gaat het onder meer om naam- en adresgegevens, het subsidiebedrag en enkele bedrijfsgegevens.

Hartlief vreest dat burgers die deze gegevens zien, de cijfers verkeerd interpreteren en de subsidiebedragen lezen als inkomen van de boeren, terwijl dat niet het geval is. Volgens haar is het een noodzakelijke tegemoetkoming, omdat de overheid nu eenmaal goedkoop voedsel wil. „Wij moeten geld toeleggen op elk product. De gelden die wij ontvangen, gaan onder meer naar leveranciers.”

Namens het ministerie van LNV betoogden juristen E. Kuijpers en R. Valenteijn woensdag dat openbaarheid van bestuur een randvoorwaarde is voor het functioneren van de democratie, temeer omdat de maatschappij kritischer geworden is. Dit weegt volgens hen zwaarder dan een eventueel inbreuk op de persoonlijke levenssfeer.

Het ministerie is bereid een toelichting te publiceren waarin wordt uitgelegd dat de subsidie niet direct als inkomen kan worden beschouwd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer