Binnenland

’Provincie Friesland zet destructiebedrijf op slot’

Destructiebedrijf van slachtafval Sonac Bergum in het Friese Burgum mag niet in weekeinden werken. Dat heeft de Raad van State in Den Haag woensdag bepaald. Directeur K. Ackerman van de Sonac Bergum noemt de uitspraak „vervelend" en stelt dat zijn bedrijf daardoor op slot komt te zitten.

ANP
14 September 2005 14:25Gewijzigd op 14 November 2020 02:57

„We moeten het slachtafval nu in het buitenland verwerken en dat kost ons 25.000 euro per week", aldus Ackerman. Sonac is het enige bedrijf in Nederland dat slachtafval verwerkt. Omdat het bedrijf van de provincie Friesland niet in het weekeinde mag werken, begon het de zaak.

Het grote probleem voor Sonac Bergum is het slachtafval dat op vrijdagen vrijkomt. Volgens het bedrijf moet dat zo snel mogelijk worden verwerkt en kan dat niet anders dan op zaterdagen. De provincie Friesland verzet zich tegen verwerking in het weekeinde omdat de verbranding van onder meer bloed en kippenveren stank veroorzaakt. „Als de mensen in het weekeinde vrij zijn en in de tuin willen zitten of de was willen ophangen, willen we niet dat ze in de stank zitten", aldus een zegsman van de provincie.

Volgens Friesland blijkt uit eigen onderzoek dat Sonac Bergum de aanvoer van slachtafval wel kan beïnvloeden. Slachterijen zouden bijvoorbeeld het afval moeten opslaan, en dan zou Sonac Bergum het na een weekeinde kunnen ophalen en verwerken. „Dat is technisch helemaal niet mogelijk", stelt Ackerman.

De directeur van het Friese bedrijf wil zo snel mogelijk met de provincie om tafel om toch in het weekeinde te kunnen werken. De provinciezegsman laat weten dat de deur daar openstaat, mits de stankuitstoot wordt gereduceerd. Mocht het werken in weekeinden verboden blijven dan worden investeringen op lange termijn niet meer in Burgum gedaan, dreigde Sonac woensdag. „We willen helemaal niet uit Friesland weg, maar dan moeten we misschien uitwijken naar een andere provincie of naar het buitenland", aldus de directeur.

Bij Sonac Burgum werken 140 mensen. Sonac heeft daarnaast een vestiging in Son en Breugel waar kadavers worden vernietigd. Het is onderdeel van Sovion, een bedrijf met wereldwijd 14.000 werknemers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer