College Middelburg valt uiteen
Het Middelburgse college van burgemeester en wethouders is gevallen. Dinsdag stapte GroenLinks-wethouder A. van ’t Westeinde op naar aanleiding van de perikelen rond het theater.
De bouw van het theater aan de Zuidsingel in Middelburg heeft de Middelburgse politiek daarmee alsnog in een crisis gebracht. De fractie van GroenLinks zegde gisteren het vertrouwen op in coalitiepartner PvdA. Ook coalitiepartij ChristenUnie zag het niet langer zitten samen te werken met PvdA-wethouder A. de Vries. De vierde partij in het college, het CDA, wil nog geen overhaaste beslissingen nemen, maar heeft eveneens ernstige kritiek geuit op de rol van de PvdA.
Het theater hing al langer als een molensteen om de nek van de Middelburgse politiek. De bouw van het theater is de afgelopen jaren gemarkeerd door verschillende tegenslagen. In februari moesten zelfs omwonenden rond de bouwput worden geëvacueerd wegens technische problemen. De huizen rond de bouwlocatie dreigden ernstig te verzakken en zelfs in te storten door lekken in de put.
Nu de gemeenteraad heeft besloten definitief met de bouw van het theater te stoppen, gaf portefeuillehouder wethouder A. van ’t Westeinde te kennen er niet mee te kunnen leven dat daardoor een gat van 11 miljoen euro in de begroting is ontstaan. Volgens hem heeft de PvdA in de gemeenteraad de afspraken over de bouw van het theater geschonden. De fractie van de PvdA stemde tegen doorbouwen van het theater aan de Zuidsingel, waarmee de coalitiepartijen verdeeld kwamen te staan.
Voor Van ’t Westeinde was dit gisteren alsnog reden om op te stappen. In zijn kielzog zei ook ChristenUnie-wethouder L. Luitwieler niet langer met PvdA-collega A. de Vries in hetzelfde college te kunnen functioneren. Luitwieler verwijt De Vries dat hij de regisseur is geweest van het stemgedrag van de fractie.
Hoewel ook de CDA-fractie ernstige kritiek heeft geuit op het stemgedrag van de PvdA, wordt in de wandelgangen een verstandshuwelijk tussen CDA en PvdA niet uitgesloten. Wel zullen daarbij nog andere partijen gevonden moeten worden, omdat de twee partijen samen geen meerderheid hebben.
Wethouder A. van ’t Westeinde deelde gisteren geëmotioneerd zijn vertrek mee. Bij zijn aantreden in 2002 zag hij als eerste GroenLinks-wethouder van Middelburg de bouw van een nieuw theater als zijn belangrijkste opdracht. Hij geeft toe dat dit is mislukt.
Met de bestuursproblemen is Middelburg nu opnieuw in een crisis geraakt. Het is voor de Zeeuwse hoofdstad niet de eerste keer. In het verleden zijn verschillende wethouders de nu afgetreden Van ’t Westeinde voorgegaan. Ook de problemen rond de weggestuurde burgemeester Spahr van der Hoek liggen nog vers in het geheugen. De gemeenteraad van Middelburg telt op dit moment tien fracties.