„Vrienden worden in nood geboren”
„De vrienden van de geraakte man waren lastdragers. En als je lastdrager bent geworden, zoek je het beste voor de ander. De vrienden voelden dat ze bij de Heere Jezus terecht moesten komen.”
Dat zei ds. J. Goudriaan, predikant van de vrije oud gereformeerde gemeente te Ede, dinsdag op de Ontmoetingsdag Ede die gehouden werd in kerkgebouw De Open Hof te Ede.
Ongeveer 150 mensen woonden de ontmoetingsdag bij. Vier sprekers kwamen aan het woord. ’s Morgens voerden ds. J. Goudriaan van de vrije oud gereformeerde gemeente te Ede en de eerwaarde heer G. W. Nijhof uit Urk het woord. ’s Middags spraken ds. M. van Prooijen, predikant van de vrije oud gereformeerde gemeente te Rijssen en C. M. Klok, hersteld hervormd kandidaat uit Katwijk aan Zee. Ook was er ruimte voor het stellen van persoonlijke vragen.
Ds. Goudriaan sprak naar aanleiding van de geschiedenis van de geraakte in Markus 2. Hij merkte op dat de man vier vrienden had. „Familie hebben we, kennissen maken we en vrienden krijgen we. Echte vrienden krijg je van de Heere. Ze worden in de nood geboren. Je kunt ze meestal op de vingers van één hand tellen. De vrienden waren lastdragers. Een lastdrager is een zuchter, een kermer, die met de nood van de ander naar de Heere gaat. Als je lastdrager bent geworden, zoek je het beste voor de ander. De vrienden voelden dat ze bij de Heere Jezus terecht moesten komen.”
De predikant wees erop dat de geraakte daar zelf niet terecht kon komen en trok de lijn door naar het geestelijke leven. „Er is een volk dat er zelf niet kan komen. Het heeft zich leren kennen als een geraakte. Zo’n ellendige gaat schreeuwen: „Heere, trek mij toch!” God brengt hulpelozen en krachtelozen aan de voeten van Jezus. God brengt Zijn volk daar waar ze de deugden en het recht Gods liever hebben dan zichzelf. Ze willen wat God wil. Dan vertrapt de Heere hen niet, maar vergeeft Hij hun zonden. Het is voor hen een wonder dat Heere nooit meer op hen toornen en schelden zal.”
De eerwaarde heer G. W. Nijhof, hulpprediker binnen de Hersteld Hervormde Kerk, nam als uitgangspunt van zijn toespraak Lukas 12:58b: „…zo doe naarstigheid op den weg om van hem verlost te worden…” Hij merkte op dat de tekst verschillende toepassingen kent en legde het accent op de bevindelijke toepassing.
De Urker voorganger zei dat mensen kunnen schrikken als ze werkelijk ervaren dat ze reizigers naar de eeuwigheid zijn en dat ze voor Gods rechterstoel moeten verschijnen. „We zijn op weg naar de toornende God Die rechtspreken zal.”
Hij vroeg wat er dan gebeurt met zo iemand. „De ziel gaat werken als de eis tot betaling van de schuld komt. Hij wordt vroom, godsdienstig en gevoelig, want hij denkt door te werken met God verzoend te kunnen worden. De eeuwigheid komt dichterbij. Hij moet naar Jezus, maar kan niet. De onmogelijkheid wordt echte onmogelijkheid en de onmogelijkheid wordt schuld.
Er komt een ogenblik dat de mens niet meer vooruit of achteruit kan. Hij verwacht geen verlossing meer, veroordeelt zichzelf en rechtvaardigt God. Dan krijgt hij een geschonken Borg, Die al de schuld betaald heeft en er blijft geen zonde, schuld en afstand tot God over. Doe naarstigheid om van een vertoornd God verlost te worden.”
Organisator G. van Veldhuizen deelde gisteren mee dat er voor de jaarlijkse dag een andere locatie gezocht wordt. „We kijken uit naar een andere locatie in de omgeving van Lunteren of Ede”, aldus Van Veldhuizen. „Er komen te weinig bezoekers voor de behoorlijk hoge kosten. In de beginjaren kwamen er soms 1200 mensen en zat alles vol. Misschien heeft de lage opkomst te maken met het houden van ontmoetingsdagen elders.”