Plek gezocht voor korhoenders
Nationaal Park De Hoge Veluwe is naarstig op zoek naar logeeradressen voor ten minste vijftig jonge korhoenders.
Het park wilde de zeldzame vogels deze maand loslaten in het natuurgebied, maar de rechter in Amsterdam heeft daar vorige week een stokje voor gestoken na bezwaren van de Faunabescherming. De rechtbank wil eerst deskundigen horen en dat kan nog wel even duren.
Het korhoen is sinds 1980 verdwenen van de Hoge Veluwe. In Nederland leeft alleen nog een heel kleine groep wilde vogels bij Holten in het Salland. Omdat het korhoen van nature wel thuishoort op de Veluwe, kreeg het park in maart toestemming van het ministerie van LNV om een fokprogramma op te zetten. Het ministerie wees het daartegen ingediende bezwaar van de Faunabescherming af, maar de rechtbank dacht er anders over.
Projectleider B. Boers is nu met een aantal partijen in overleg om in elk geval voor de winter onderdak te vinden voor zijn jonge korhoenders. „Dat is niet zo simpel, want het houden van korhoenders is te gespecialiseerd voor bijvoorbeeld een kinderboerderij”, zei hij gisteren.
De Hoge Veluwe beschikt nu over honderd jonge korhoenders. Volgens Boers is het hoog tijd om in elk geval de hanen uit elkaar te halen, want die zijn geslachtsrijp en bevechten elkaar.
Het was de bedoeling om nu ongeveer vijftig vogels uit te zetten en de andere helft eieren te laten leggen. Die groep zou in het voorjaar met de kuikens de vrije natuur in mogen. Nu de rechter heeft bevolen dat alle korhoenders in de hokken moeten blijven, is er voor vijftig vogels een logeeradres nodig.
De rechtbank wil meer weten over het risico dat de korhoenders van de Veluwe hun soortgenoten in Salland zouden bevruchten en zo mogelijk de groep daar zouden verzwakken, waardoor uiteindelijk alle korhoenders uit Nederland verdwijnen. Dat is een belangrijk bezwaar van de Faunabescherming tegen de fok. Boers vindt dat „ontzettend vergezocht.”
„Korhoenders vliegen nooit zover. Als een beest dat wel zou doen moet hij nog precies de goede richting uitgaan en ook nog een partner vinden in Salland. Ik wil niet zeggen dat de kans dat dat gebeurt nul is, maar het is wel een belachelijk kleine kans”, meent hij.
Dat korhoenders niet op de Veluwe thuishoren, wat de Faunabescherming heeft aangevoerd, verwerpt de projectleider, omdat er bewijzen zijn dat de dieren tot 25 jaar geleden wel in de bossen voorkwamen.
Boers is benieuwd wie de rechtbank als deskundige oproept. „Er zijn maar weinig mensen in Nederland die veel van korhoenders weten. Ik ben er daar een van. Ik hoop in elk geval dat de rechtbank inziet dat de bodemprocedure snel moet plaatsvinden, anders zitten we in het voorjaar nog met dit probleem.”
Mocht er dan nog geen uitspraak zijn, dan overweegt Boers de korhoenders te verkopen aan andere fokprogramma’s. „Slachten van de groep is wel het allerlaatste wat ik wil doen”, zegt de projectleider.