Binnenland

Woede over schietincident Nieuw-Buinen

Verbaasd en boos zijn ze, de bewoners van de Glaslaan in het Drentse Nieuw-Buinen. Zaterdagnacht schoot de politie bij een brand in een bandenopslag hun buurman Jannes Geerts neer. Hij zou agenten agressief hebben benaderd. De politie onderzoekt de zaak, maar de buurt heeft zijn conclusies al getrokken. „Het is onverantwoord wat die agent heeft gedaan.”

13 September 2005 10:08Gewijzigd op 14 November 2020 02:56
NIEUW BUINEN – De door een politieagent neergeschoten Jannes Geerts wordt behandeld door ambulancepersoneel. Inwoners van Nieuw Buinen krijgen dinsdagavond uitleg over het schietincident van zaterdagnacht. Foto ANP
NIEUW BUINEN – De door een politieagent neergeschoten Jannes Geerts wordt behandeld door ambulancepersoneel. Inwoners van Nieuw Buinen krijgen dinsdagavond uitleg over het schietincident van zaterdagnacht. Foto ANP

Toegegeven, het gedrag van Jannes, zoals iedereen in de straat hem noemt, was zaterdagnacht niet om over naar huis te schrijven. Buurvrouw Karina Alberts: „Hij gooide een ruit in bij het bandenbedrijf, uit woede dat er voor de tweede keer binnen een week brand ontstond bij de zaak.” De brand die in de nacht van zaterdag op zondag woedde, was de tweede in een week bij hetzelfde bedrijf, Petersen. De eerste keer was de brand aangestoken, onderzocht wordt nog of dat nu weer het geval is.

De brand, maar vooral het neerschieten van Jannes Geerts, is het gesprek van de dag in Nieuw-Buinen. De Drentse plaats, die tegen het Groningse Stadskanaal is aangeplakt, kenmerkt zich door rust en regelmaat. Branden zoals de afgelopen week waren er de achterliggende jaren een enkele keer vaker. Ook bandenopslagplaatsen waren eerder het doelwit. Toch maakte niemand zich nog zorgen, nadat begin vorige week voor het eerst brand werd gesticht bij de opslag op het industrieterrein.

Zo onrustig als het zondag was, zo verlaten en stil ligt de Glaslaan er een dag later bij. Op het terrein van bandenbedrijf Petersen ligt verwrongen metaal op een hoop. Vermoedelijk de resten van de ijzeren bakken waarin de verbrande banden lagen opgeslagen. Verderop liggen nog grote stapels banden.

Eigenaar D. Petersen heeft geen idee waarom de mogelijke brandstichters het op zijn bedrijf hebben gemunt. „Ik heb alleen maar vrienden.” Hij lijkt een geslagen mens. Twee branden en het neerschieten van zijn buurman zijn hem niet in de koude kleren zitten. Petersen wil er liever niet over praten. „Mijn hoofd zit nu vol.”

Karina Alberts is minder zwijgzaam. Ook haar hoofd zit vol, maar haar mond loopt over. Schandalig vindt ze het, wat er allemaal is voorgevallen. Niet dat ze haar overbuurman in alles verdedigt. „Het is een beste man, maar hij heeft zich die nacht te veel laten gaan.” Volgens Alberts gooide Geerts een steen door de ruiten bij het bandenbedrijf. „Uit pure frustratie. Deze brand raakt hem, omdat zijn eigen huis jaren geleden bij een soortgelijke brand is beschadigd. Hij draaide toen zelf op voor de kosten.”

Alberts, die naast het bandenbedrijf en tegenover Geerts woont, zegt dat de zaak pas escaleerde toen agenten probeerden Geerts aan te houden vanwege het ingooien van de ruit. „De politie sommeerde hem zijn handen omhoog te doen. Toen hij dat niet deed, begonnen ze met pepperspray te spuiten. Per ongeluk kreeg zijn zoontje van 8 jaar dat in zijn gezicht. Toen was Jannes niet meer te houden en wilde hij een agent aanvliegen.” Alberts was op dat moment bij haar huis. „We hoorden schoten en vluchtten snel weg.” Pas later bleek wat er precies was voorgevallen.

Ruim een dag na het gebeurde zitten buurtbewoners vol met vragen. Buurvrouw N. Huiting: „Jannes werd al beetgehouden door een buurman toen de politie begon te schieten. Hij kón eenvoudigweg niet zomaar op een agent afvliegen. Bovendien: er stonden tientallen mensen, ook kinderen, omheen. Ik snap niet wat een agent bezielt om dan z’n pistool te trekken.”

De omwonenden krijgen vanavond tekst en uitleg van politie, justitie en de gemeente Borger-Odoorn. Nu al staat vast dat er niet op alle vragen een antwoord komt. De rijksrecherche onderzoekt nog de toedracht van het schietincident. Woordvoerder R. Hallink van de regiopolitie Drenthe neemt het echter op voor zijn collega’s. „Ze openden het vuur niet zonder reden. De neergeschoten man trok zich niets aan van de agenten en probeerde hen aan te vallen.” De politie doet ook onderzoek naar het ontstaan van de brand. Hallink kan daar niet meer over zeggen dan dat er een vermoeden is van brandstichting.

De familie Geerts richt haar pijlen inmiddels bij monde van de vader van Jannes op de gemeente Borger-Odoorn. Die zou onvoldoende hebben toegezien op de wijze waarop Petersen zijn banden opsloeg. Woordvoerder Jos Vink van de gemeente wijst die suggestie echter van de hand. „Petersen had zijn zaakjes goed voor elkaar. We hebben dat vandaag nog eens nadrukkelijk uitgezocht. De vergunning voor het opslaan van banden was er. Er zijn geen misstanden geconstateerd.”

Met de neergeschoten Jannes Geerts gaat het redelijk goed. Hij liep ten minste drie schotwonden op, in onder meer zijn buik en hals. Maandag kon hij de intensive care in het ziekenhuis verlaten. Het is nog onduidelijk wanneer Geerts weer naar huis mag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer