Binnenland

Veenendaal lijdt verlies in Freule-affaire

De gemeente Veenendaal heeft een verlies geleden in de Freule-affaire. De gemeente maakte maandag bekend de rechtszaak tegen de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG), met als inzet een geschil over een borgstelling van 6 miljoen euro, te hebben verloren.

Van onze correspondent
13 September 2005 08:29Gewijzigd op 14 November 2020 02:56

De gemeente stond in de jaren ’80 voor ruim 10 miljoen euro borg bij de Nederlandse Waterschapsbank (NWB) voor de bouw van bejaardenwoningen. De penningmeester van de Freule Lauta van Aysmastichting sloot vervolgens enkele jaren geleden bij de BNG een lening af van 6 miljoen euro tegen een veel lagere rente. Het doel van deze lening was de lening bij de NWB af te lossen. Tussentijds gebruikte de penningmeester het geld echter voor speculatieve doeleinden, waardoor de euro’s verdwenen.

Het openbaar ministerie doet nog steeds onderzoek naar deze transacties. De gemeente Veenendaal heeft ondertussen de 10,5 miljoen euro aan de NWB moeten betalen en zag zich daarom genoodzaakt de bejaardenwoningen te laten veilen.

De gemeente ging er steeds van uit dat ze de borgstelling aan de BNG niet hoefde uit te betalen, onder meer omdat de formele documenten nooit zijn getekend. Daarvoor stapte de gemeente naar de rechter.

De Utrechtse rechtbank heeft nu de BNG in het gelijk gesteld, omdat hij van mening is dat er een genomen raadsbesluit is, het bedrag ook in de gemeentelijke jaarrekening gemeld is en de gemeente zich niet eerder tegen de totstandkoming van de borg heeft verzet.

De gemeente zal niet alleen de 6 miljoen euro terug moeten storten, maar is ook verplicht tot het betalen van de proceskosten. Daarnaast moet ze aan de bank de gederfde rente-inkomsten betalen. In totaal is daarmee zo’n 4 ton gemoeid.

Veenendaal blijft verwoede pogingen doen om de schade op derden te verhalen. Zo heeft de gemeente nog diverse andere procedures lopen. Zo stelt ze de adviseur van de stichting, de bestuurders, Roza Accountants en de ING Bank aansprakelijk voor hun betrokkenheid bij het debacle, dat de gemeente ondertussen al meer dan 12 miljoen euro heeft gekost.

Het gemeentecollege overweegt nog of ze in hoger beroep zal gaan tegen het vonnis van de Utrechtse rechtbank.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer