Onderminister Brown neemt ontslag
De Amerikaanse onderminister Michael Brown neemt ontslag als directeur van het federale agentschap voor rampenbestrijding FEMA. Dat meldden maandagavond Amerikaanse media. Directe aanleiding is de niet aflatende kritiek op het zwakke optreden van de FEMA in de eerste dagen na de orkaan Katrina.
De baas van Brown, minister Chertoff van Binnenlandse Veiligheid, haalde Brown afgelopen vrijdag al weg uit het rampgebied. De FEMA–baas coördineerde daar de hulpverlening vanuit Baton Rouge (Louisiana). Chertoff zei toen dat Brown zijn baan behield en zich in Washington met andere zaken zou gaan bezighouden. Het was toen al duidelijk dat Brown zijn conclusies zou trekken uit deze motie van wantrouwen.
Brown werd onder meer bekritiseerd wegens zijn gebrek aan ervaring in rampenbestrijding. Parlementariërs, politiek commentatoren en Amerikaanse dagbladen hadden al om zijn aftreden gevraagd.
Brown, formeel een onderminister op het ministerie van Binnenlandse Veiligheid, erkende vier dagen nadat Katrina had toegeslagen, dat hij tot dat moment niets wist van de embarmelijke omstandigheden van de vele duizenden vluchtelingen die bijeen waren in het stadion van New Orleans. Hij zei toen ook verbaasd te zijn dat hij niets wist van het feit dat duizenden mensen kennelijk niet in staat waren geweest tijdig de stad aan de Mississippi te verlaten.
Hij genoot evenwel toen voluit de steun van president Bush, die ruim een week geleden nog zei dat „Brownie fantastisch werk had afgeleverd". Ook vrijdag wilde Bush niet weten van een ontslag van de FEMA–baas.
De 50–jarige Brown, geboren in Oklahoma, is sinds 2003 de baas van de FEMA, voorheen een zelfstandige federale dienst. Voor die tijd was hij jarenlang advocaat en lid van de Internationale Arabische Paarden Associatie. Zijn opstapje naar de politieke arena was Joe Allbaugh, de campagneleider van George W. Bush in 2000 en een goede vriend van Brown.
Allbaugh kreeg in 2001 de baan als FEMA–directeur aangeboden van Bush en hij nam Brown mee naar de organisatie. Na de aanslagen van 11 september 2001 schoot Brown als een komeet onhoog binnen de FEMA, zeker nadat Bush hem een belangrijke rol had gegeven in de organisatie van het nieuw te vormen ministerie van Binnenlandse Veiligheid, waarvan de FEMA nu deel uitmaakt.
Na het vertrek van Allbaugh kon Brown vervolgens eenvoudig doorschuiven op het pluche. Hij zou zijn cv nog wel hebben aangedikt zijn om zeer geringe ervaring als „rampenbestrijder" te compenseren.