Israël strijkt vlag in Gazastrook
Uitzinnig van vreugde zijn grote groepen Palestijnen maandag de verlaten joodse nederzettingen in de Gazastrook binnengetrokken nadat vanochtend vroeg de laatste Israëlische militairen het gebied na 38 jaar hadden verlaten. Drie synagogen en een seminarie werden in brand gestoken. De Palestijnse politie stond erbij en keek ernaar.
De Palestijnse leider Mahmud Abbas reageerde verheugd op de Israëlische terugtrekking. „De dag van maandag brengt ons volk de vreugde en het geluk dat het de laatste eeuw onthouden is”, aldus Abbas. Ook zei Abbas dat de Palestijnen nog een lange weg te gaan hebben voordat een eigen staat een feit is.
De Israëlische premier Ariel Sharon heeft laten weten zich op de routekaart voor de vrede -die voorziet in de oprichting van een Palestijnse staat- te zullen toeleggen. Hij zei ook dat een eventuele Israëlische terugtrekking uit andere gebieden alleen zal geschieden als Abbas aantoont militante Palestijnse groeperingen in toom te kunnen houden.
Daarmee wordt een zware last op de schouders van Abbas gelegd. Abbas heeft steeds gezegd radicale Palestijnen er zonder geweld toe te kunnen bewegen de wapens neer te leggen, maar of dat zal lukken moet nog blijken.
De laatste Israëlische soldaten verlieten de Gazastrook maandag kort na zonsopgang. De Palestijnen zeiden dat 15.000 man veiligheidspersoneel naar de ontruimde joodse nederzettingen zou worden gestuurd, om te voorkomen dat die direct massaal zouden worden bestormd door bewoners van de Gazastrook die het vertrek van Israël willen vieren.
Vooralsnog echter werd de duizenden Palestijnen die naar de nederzettingen toestroomden geen strobreed in de weg gelegd. Her en der schoten activisten in de lucht en werden vernielingen aangericht. In Morag, Kfar Darom en Netzarim werden synagogen in brand gestoken. In Neve Dekalim ging een joods seminarie in vlammen op.
De Palestijnse Autoriteit gaat de synagogen die de Israëliërs hebben achtergelaten slopen, zo maakte een woordvoerder van het Palestijnse ministerie van Binnenlandse Zaken zondag bekend. Eigenlijk had de joodse staat na de ontmanteling van de nederzettingen ook de negentien verlaten synagoge moeten slopen, maar zondag kwam Jeruzalem daarop terug.
De Palestijnen vinden overigens niet dat er met de terugtrekking van het leger een eind komt aan de Israëlische bezetting van de Gazastrook. Ze wijzen erop dat Israël het luchtruim boven de Gazastrook, de territoriale wateren en de grensovergangen blijft beheersen. „Zo lang de grensovergang gesloten blijft, beschouwen we de Gazastrook als bezet gebied”, zei de Palestijnse minister Sufian Abu Zaydeh. De Palestijnen zegden de voor zondagmiddag geplande plechtigheid rond de overdracht van de Gazastrook af uit protest tegen de sluiting door Israël van de belangrijkste grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook, bij Rafah, en het besluit om de synagogen in de ontruimde nederzettingen in de Gazastrook niet te slopen.