Grote drugsvangst in haven Rotterdam
Een speciaal opsporingsteam heeft op een haventerrein in de Waalhaven in Rotterdam twee containers onderschept met daarin 15.000 kilo hasj. De laadkisten zijn afkomstig uit Marokko. De partij heeft een handelswaarde van zo’n 47 miljoen euro.
Vier verdachten zitten vast. De politie heeft dat maandag bekendgemaakt.
De drugs waren bestemd voor de Nederlandse of Belgische markt. Ze zaten verstopt in een dubbele wand. Bij verschillende huiszoekingen heeft de politie 100.000 euro en een vuurwapen met munitie in beslag genomen. De verdachten zijn twee Rotterdammers van 26 en 50 jaar, een 44-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht en een 41-jarige Nederlander die in België woont.
Het ging om een onderzoek van het zogeheten Harcteam, een samenwerkingsverband tussen openbaar ministerie, rivierpolitie, douane en Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst.
In een woning aan de Wagnerlaan in Spijkenisse ontdekte de politie vorige week twee dozen met ongeveer 150.000 xtc-pillen. De drugs hebben een straatwaarde van meer dan 1 miljoen euro.
De pillen zijn volgens de politie van een 24-jarige bewoner. Die zit vast. Drie andere bewoners zijn weer vrij, omdat hun betrokkenheid bij de zaak niet vaststaat.
Het Schipholteam heeft in de eerste vijf maanden van dit jaar 34 koffers met cocaïne in beslag genomen van Zuid-Amerikaanse bendes die probeerden de drugs Europa binnen te smokkelen. In de koffers bevonden zich zendingen cocaïne die in gewicht varieerden van 10 tot 30 kilo, met een uitschieter naar 42 kilo eind maart. Die laatste partij had een straatwaarde van 9 miljoen euro.
De smokkelaars bedienden zich van de zogenoemde airbagmethode. Die houdt in dat ze koffers met drugs voorzien van een label, met daarop de naam van een nietsvermoedende passagier. Eenmaal in het land van bestemming plukken handlangers van de bende de drugskoffer tussen de rest van de lading uit, voordat die op de bagageband terechtkomt. In de meeste gevallen wisten speurhonden de koffers op te sporen.
In één geval belandde een koffer met cocaïne toch op de bagageband. Niemand kwam hem ophalen. Het label vermeldde de naam van een Surinaamse journalist aan boord als eigenaar. De man werd aangehouden toen hij wilde terugvliegen naar Suriname, maar bleek later niets met de smokkel te maken te hebben. De journalist heeft bij de raadkamer van de rechtbank in Haarlem een claim voor schadevergoeding ingediend.