Christelijke zorgpolis voor behoud christelijke zorg
Johan Polder trekt in zijn artikel het nut van een christelijke zorgpolis in twijfel. Maarten Varkevisser
legt uit dat deze ook in het nieuwe zorgstelsel wel degelijk waarde heeft. Het nieuwe zorgstelsel komt eraan. Voor mensen die een zorgpolis willen waarin eerbied voor het leven centraal staat, is een moment ontstaan om te kiezen. Na invoering van de nieuwe Zorgverzekeringswet blijft het voor verzekeringsmaatschappijen mogelijk een product te bieden dat aansluit bij de levensovertuiging van christenen. Niet alleen kan worden gekozen voor een basispakket waarin vergoedingen voor euthanasie en abortus zijn uitgesloten. Ook zijn er mogelijkheden om via een aanvullend pakket aanspraak te maken op zorg die wordt verleend door zorgverleners met eenzelfde christelijke achtergrond als de verzekerde.
Er lijkt een negatief beeld te ontstaan over de invulling van de nieuwe Zorgverzekeringwet. De achtergrond daarvan ligt vooral in het gevoel dat het zou gaan om een standaardverzekering. Dat is niet het geval. De doelstelling van de basisverzekering is stimulering van de onderlinge concurrentie en meer keuzevrijheid voor verzekerden. Het geheel van basisverzekering, aanvullende verzekeringen, dienstverlening en service kent dus ook in 2006 een grote diversiteit. Zorgverzekeraars maken afspraken met zorgverleners over de kwaliteit en de inhoud van zorg. De identiteitsgebonden zorgverzekeraars contracteren zo veel mogelijk christelijke zorgverleners. Een christelijke zorgpolis is een steunbetuiging aan behoud en versterking van christelijke zorg.
Duidelijk signaal
In de Zorgverzekeringswet is bepaald dat omstreden medische handelingen door zorgverzekeraars uit het pakket mogen worden geweerd. Daar zijn kanttekeningen bij te plaatsen. Abortusklinieken bijvoorbeeld vallen buiten het terrein van de basisverzekering en de kosten voor euthanasie worden vaak niet als zodanig gedeclareerd. Dat is echter niet relevant voor mensen die een polis afsluiten bij een zorgverzekeraar met eerbied voor het leven. Deze mensen zullen zich immers verre houden van aanspraak op die handelingen.
Naast het pakket van medische behandelingen, spelen de dienstverlening en de service een voorname rol. De twee zorgverzekeraars met eerbied voor het leven hebben op alle terreinen een onderscheidende benadering en handelwijze. Dat merken de verzekerden direct bij het persoonlijk contact, dat zich kenmerkt door begrip en respect. Uit onderzoek op initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is gebleken dat verzekerden van deze twee verzekeraars daarover meer dan gemiddeld tevreden zijn. Een duidelijk signaal.
Christelijke zorg kan ook worden gelezen als ”zorg vanuit bezinning”. In deze wereld kunnen mensen voor onmogelijke dilemma’s worden geplaatst door de medische wetenschap. Bezinning op medisch handelen, en daarmee dus medisch handelen vanuit een christelijke geloofsovertuiging, kan een bijdrage leveren aan de discussie: „Wat vinden wij ethisch verantwoord?” Een persoonlijke afweging blijft centraal staan, en juist de identiteitsgebonden zorgverzekeraar kan hierin het verschil betekenen. De verzekerde kan worden doorverwezen naar een zorgverlener die vanuit dezelfde levensbeschouwing de verzekerde begeleidt.
Wegwijzer
Niet iedereen kent de wegwijzerfunctie van zijn zorgverzekeraar. Als voorbeeld: het kan voorkomen dat een arts een behandeling voorstelt die niet in overeenstemming is met de geloofsovertuiging van de verzekerde. Dan heeft het waarde aangesloten te zijn bij een zorgverzekeraar die helpt de juiste zorg dichterbij te brengen. Met medisch -ethische vragen kan men dan terecht bij een christelijke vertrouwensarts. Daarnaast is er een intensieve samenwerking met de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV). Deze vereniging is de belangenbehartiger van mensen die vanuit hun levensovertuiging het leven zelf als een gave van God zien.
Een principiële keuze voor een christelijke zorgverzekeraar is een persoonlijke verantwoordelijkheid. Het is fijn dat mensen ook na de invoering van het nieuwe zorgstelsel die keuze nog kunnen maken. Daarmee laten ze hun stem horen en een duidelijk signaal geven. In de volle breedte van de gezondheidszorg heeft (h)erkenning van levensbeschouwing een grote waarde. De vooravond van een nieuw zorgstelsel is hét moment voor bezinning over de identiteitskans in de gezondheidszorg.
Een christelijke zorgpolis maakt een wereld van verschil als u onverhoopt zorg nodig hebt. Zorg die aansluit bij uw levensbeschouwing. De christelijke zorgpolis: wezenlijk anders.
De auteur is werkzaam als manager bij DVZ Zorgverzekeringen.