Ambulance mag niet korten op nachtwerk
De Regionale Ambulance Voorziening (RAV) voor het zuiden van de provincie Gelderland mag geen nieuwe dienstroosters invoeren waarin volledig betaalde nachtdiensten worden vervangen door slechter betaalde aanwezigheidsdiensten.
Dat heeft de voorzieningenrechter in Arnhem vrijdag in kort geding bepaald.
Vakbond CNV Publieke Zaak had een kort geding tegen de RAV aangespannen omdat de directie met ingang van 1 september geld wilde besparen door volledig betaalde nachtdiensten te vervangen door aanwezigheidsdiensten. Die zouden dan nog maar voor 30 procent worden geteld als arbeidstijd. Volgens het CNV betekent dat in de praktijk dat werknemers 9 uur langer moeten werken dan de huidige 36 uur om hetzelfde loon te behouden. En dat is overwerk.
De rechter heeft het CNV in het gelijk gesteld. Volgens de rechter moeten de nieuwe, in het rooster opgenomen aanwezigheidsdiensten volledig worden aangemerkt als arbeidstijd. Dat betekent dat werknemers stelselmatig gemiddeld meer dan veertig uur moeten werken. Volgens de rechter is dat in strijd met de Arbeidstijdenwet.
Mocht de RAV het verbod van de rechter negeren en toch de nieuwe dienstroosters invoeren, dan moet de RAV aan het CNV een dwangsom van 10.000 euro per dag betalen, met een maximum van 1 miljoen euro.
CNV Publieke Zaak is „zeer verheugd” over de uitspraak. „De rechter heeft ons op alle punten in het gelijk gesteld”, aldus een woordvoerder. „Er mogen geen roosters worden ingevoerd met een werkweek van meer dan veertig uur, aanwezigheidsdiensten zijn werktijd en structureel overwerk in roosters mag niet.”