Demonstrerende junks: gemeente voedt onveiligheid
Het Rotterdamse veiligheidsbeleid voedt juist de onveiligheid. Deze waarschuwing hebben ongeveer tweehonderd vluchtelingen, daklozen, tippelaars en junks vrijdag afgegeven bij het stadhuis aan de Coolsingel. Ze hielden daar een protestbijeenkomst tegen het veiligheidsbeleid van de gemeente.
Om de veiligheid te vergroten is het noodzakelijk dat er geïnvesteerd wordt in alle mensen, aldus de demonstranten, die voor de gelegenheid veelal gele overalls droegen. Door het sociaal zwakke beleid groeit volgens hen de onverdraagzaamheid. De demonstratie was georganiseerd door de Junkiebond van Nora Storm, de Pauluskerk van dominee Hans Visser, VluchtelingenWerk, bewonersorganisaties en moslimgroeperingen.
Volgens hen houdt het Rotterdamse veiligheidsbeleid in dat armen en kanslozen moeten verhuizen naar elders, migranten niet welkom zijn, prostituees ondergronds moeten gaan en ’onuitzetbare’ vluchtelingen op straat belanden. Zij stellen dat het uitsluiten van randgroepen leidt tot haat en rancune en dus tot onveiligheid.
Het oud–Tweede–Kamerlid van GroenLinks, M. Rabbae, zei tegen de menigte dat „de apartheid weer stapje voor stapje wordt ingevoerd in Nederland". Rabbae is voorzitter van het Landelijk Comité ’Genoeg is genoeg’ dat zaterdag 17 september in Amsterdam een manifestatie houdt tegen het integratiebeleid van het kabinet.
Dominee Visser gaf in zijn toespraak het stadsbestuur van Rotterdam er flink van langs. „De gemeente leeft zich uit op de zwakkeren en door het beleid worden de problemen alleen maar groter". Investeer in de mensen, hield hij zijn gehoor voor. „Als je geen compassie hebt, is het veiligheidsbeleid in deze stad een lachertje", aldus de dominee van de Pauluskerk.
Wethouder M. van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) benadrukte dat de gemeente wel wat voor de aanwezige demonstrerende groepen realiseert. Ze erkende echter dat er niet voldoende gebeurt. Een man met een spandoek met ’Zelfs wij zijn mensen’ knikte instemmend.
De wethouder kreeg veel kritiek op de voorgenomen sluiting van tippelzone De Keileweg, komende week in de nacht van dinsdag op woensdag. Als contrast troostte Van den Anker een tippelaarster die tijdens de demonstratie in tranen uitbarstte. „Ik vind het niet eerlijk", zei de vrouw tegen de wethouder over de sluiting. Van den Anker riep de aanwezige prostituees op uit het werk te stappen. „Het is onmenselijk wat zij elke avond doen". Hierna kreeg de wethouder opnieuw een knuffel van een andere tippelaarster. Geëmotioneerd verdween de bestuurder in het stadhuis.