Stichting bekritiseert keuringssysteem WAO
Het computersysteem dat uitkeringsinstantie UWV sinds 2002 gebruikt als hulpmiddel bij WAO-keuringen deugt niet. Het is de vraag of het wel geschikt is om de hoogte van de uitkering te bepalen.
Dat stelt de Stichting tot Bescherming van Arbeidsongeschikten in een rapport dat zij donderdag heeft aangeboden aan de Tweede-Kamerleden Bussemaker (PvdA) en Vendrik (GroenLinks).
De PvdA deelt de zorg over het systeem, liet Bussemaker weten. Haar partij heeft er al eerder aandacht aan besteed. „Wellicht kunnen we nu een poging doen de onderste steen boven te krijgen.” Bussemaker wil in ieder geval uitgezocht hebben of het nieuwe systeem beter is dan het oude dat tot 2002 werd gebruikt. Ook wil zij weten of mensen er nadeel van hebben ondervonden.
Volgens de stichting bestaat het risico dat mensen geen of een te lage uitkering krijgen omdat het systeem dat moet aangeven of er passend werk voor hen is, tekortschiet. Dat systeem is destijds onder tijdsdruk „in elkaar geknutseld”, aldus de stichting. Een belangrijk punt van kritiek is dat het ondoorzichtig is en te veel niet openbaar is. „UWV stelt uitkomsten vast die voor mensen niet zijn te controleren”, aldus L. de Groot Heupner van de stichting.
De uitkeringsinstantie kent de geluiden van De Groot Heupner. Zij wijst erop dat het systeem is aangepast na enkele uitspraken van de Centrale Raad van Beroep. Die oordeelde vorig jaar zomer in een aantal zaken dat de uitkomsten voor derden moeilijk te controleren zijn, maar „dat er geen redenen zijn het systeem niet aanvaardbaar te achten.” UWV maakte het daarop inzichtelijker.
Volgens de stichting zou het systeem nog steeds tekortkomingen vertonen. Zij baseert haar kritiek op honderden documenten die zij heeft opgevraagd bij UWV.