Allochtonen reiken de hand op manifestatie
Het cement tussen de stenen van de samenleving is aan het afbrokkelen. En daar wil het Landelijk Comité ’Genoeg is genoeg’ wat aan doen. Zaterdag 17 september wil de organisatie, die voornamelijk bestaat uit multiculturele organisaties, tijdens een manifestatie in Amsterdam de reikende hand uitsteken naar andere bevolkingsgroepen, vakbonden en politieke partijen. Om van Nederland weer een vreedzaam en verdraagzaam land te maken, maar vooral om zich samen te keren tegen het integratiebeleid van het kabinet.
„De denigrerende, intimiderende en arrogante toon van sommige bestuurders en politici tegen migranten en asielzoekers is koren op de molen van extreem–rechts en racisten", zei voorzitter M. Rabbae (ex–Tweede Kamerlid GroenLinks) donderdag in Den Haag. Het comité verzet zich fel tegen de maatregelen die het kabinet heeft genomen op het gebied van onder meergezinshereniging, inburgeringsplicht en asielprocedures.
„Nederland was altijd het voorbeeld voor andere landen, vreedzaam en gastvrij. Nu is het het grootste antimoslimland. Vooral allochtone jongeren die hier geboren en getogen zijn, voelen zich vervreemd van Nederland, zijn bedroefd en bitter, en willen zelfs emigreren", aldus Rabbae. Ze worden bijvoorbeeld om hun uiterlijk en achtergrond niet aangenomen bij werknemers en niet toegelaten in de horeca.
Het actieplatform, met ruim dertig organisaties zoals het Nederlands Centrum Buitenlanders, Andere Joods Geluid en de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland, wil de krachten bundelen met werkgeversorganisaties, vakbonden, politieke en religieuze stromingen. Samen moeten ze het in hun ogen „falend integratiebeleid" van minister Verdonk stoppen: Genoeg is Genoeg. En werken aan een betere samenleving door bijvoorbeeld samen met werkgevers en vakbonden mentorprojecten op te zetten.
Het comité Genoeg is Genoeg benadrukte dat zij op zoek is naar een vreedzame oplossing. Dat ging R. Knel, die namens de Antilliaanse gemeenschap sprak, niet ver genoeg. „Als het kabinet doorgaat met het verkopen van leugens over Antillianen, gaan wij daar iets aan doen, goedschiks of kwaadschiks". De rest van aanwezige vertegenwoordigers van het comité nam overigens nadrukkelijk afstand van deze uitspraak.
Tijdens de manifestatie op de Dam is er ruimte voor sprekers zoals schrijfster Marion Bloem van een Royaal Gebaar, fractievoorzitter Femke Halsema van GroenLinks en Ineke Bakker, voorzitter van de Raad van Kerken. De speeches worden afgewisseld met cultuur en muziek.