Ross niet blij met dubbele pet thuiszorgdirecteur
Staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) is niet blij met de dubbele pet die directeur A. de Heer van de christelijke thuiszorginstelling Stichting Curadomi deze zomer op bleek te hebben. Zijn stichting had alle zorg uitbesteed aan een gelijknamige besloten vennootschap, waar De Heer zelf een van de eigenaren van was. Deze zomer bleek Curadomi in financiële nood te verkeren.
Ross noemt de constructie van Curadomi „onwenselijk", zo blijkt woensdag uit haar antwoord op vragen van Tweede–Kamerleden Vietsch en Van Vroonhoven–Kok van het CDA. Volgens de staatssecretaris is de integriteit van de directeur in het geding. Maar ze schrijft dat ze daar nu niets aan kan doen. Thuiszorginstellingen mogen zorg uitbesteden en het is ook toegestaan om winst te maken. Dat zal ook niet veranderen in de toekomst.
Wel is Ross van plan dergelijke vervlechting van onverenigbare bestuursfuncties onmogelijk te maken door eisen te stellen in de nieuwe wet die de toelating van zorginstellingen regelt, de Wtzi. Haar partijgenote Vietsch wil echter ook dat er voorwaarden gesteld worden aan het „uitbesteden" van zorg.
Uit onderzoeken van het Reformatorisch Dagblad bleek dat de stichting in 2003 vier ton financieringstekort had en de bv over dat jaar tonnen winst uitkeerde aan de aandeelhouders. Deze zomer bleek echter dat de besloten vennootschap Curadomi in Veenendaal in ernstige financiële problemen verkeerde.
De problemen waren van dien aard dat een aangetreden interim–directeur het personeel verzocht af te zien van de periodieke loonsverhoging en sommige medewerkers verzocht genoegen te nemen met een lager salaris. De bv dreigde volgens hem failliet te gaan.
Die plannen zijn inmiddels van de baan. De interim–directeur was woensdag niet bereikbaar om de laatste stand van zaken door te geven. Deze week liet hij het Reformatorisch Dagblad echter schriftelijk weten dat er naar verwachting geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Hij denkt ook dat het bedrijf in de tweede helft van dit jaar geen verlies meer zal lijden. Begin juli was er nog sprake van een maandelijks verlies van 60.000 euro.