Economie

Chinees textiel volgende week in de schappen

Het Chinese textiel, dat nu nog ligt opgeslagen in de Rotterdamse haven, zal waarschijnlijk midden volgende week in de schappen in de winkels liggen. Dat zei woensdag staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken, die „opgelucht en blij" is dat de EU–lidstaten akkoord zijn met het onderhandelingsakkoord tussen de Europese Commissie en China.

ANP
7 September 2005 17:14Gewijzigd op 14 November 2020 02:55

Door het akkoord ontsnappen Nederlandse bedrijven aan een strop van „honderden miljoenen", aldus de CDA–bewindsvrouw die een handelsbezoek brengt aan Marokko. „Vorige week al stond voor zo’n 150 miljoen aan textiel op de kades en daar kwam elke dag meer bij". Van Gennip heeft gesprekken gevoerd met organisaties van importeurs, handelaren en winkeliers die bij haar hun nood klaagden.

Toch zijn de organisaties EVO (verladers), Modint (modewinkels) en Vivo (importeurs) niet tevreden. Zij zetten een juridische procedure om de goederen voor medio september vrij te krijgen door. Elke dag wachten kost de bedrijven miljoenen, aldus de drie organisaties.

De Europese Commissie moet het besluit uitwerken en opnemen in een officieel publicatieblad, voordat de goederen kunnen worden vrijgegeven. Van Gennip gaat ervan uit dat dit begin volgende week gebeurt en dat de wintercollectie daarna binnen enkele dagen in de winkels zal hangen.

Nederland heeft zich binnen de Europese Unie steeds sterk gemaakt voor een oplossing van het probleem rond de chinese textiel en die werd gevonden door Europees commissaris Mandelson. Hij kwam met het compromis om de helft van de geblokkeerde goederen af te trekken van het importmaximum voor Chinese kleding in 2006. Maar daarmee was de race nog niet gelopen, omdat de textielproducerende landen in Zuid–Europa, die de import uit China willen beperken, ook moesten instemmen. Tot opluchting van Van Gennip gebeurde dat dinsdag.

In de Europese havens liggen in totaal ruim tachtig miljoen geblokkeerde Chinese broeken, truien en bh’s opgeslagen in Europese havens. De importeurs hadden geen importvergunning voor de goederen. De handelaars waren verrast door de onverhoedse invoering van de vergunningplicht in juni.

De groeiende berg geblokkeerde kleding leidde deze zomer tot een fikse rel. De Zuid–Europese lidstaten stonden tegenover de importerende EU–landen, waaronder Nederland. Eurocommissaris Mandelson (Handel) vond maandag een oplossing na overleg met Chinese

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer