Binnenland

Borssele blijft tot 2033 open

De kerncentrale in Borssele blijft tot 2033 open. De energiemaatschappijen Essent en Delta, aandeelhouders in de Zeeuwse kerncentrale, pompen in ruil voor de latere sluitingsdatum 250 miljoen euro in het terugdringen van de uitstoot van het broeikasgas CO2 via het schoner maken van hun kolencentrales. Welingelichte bronnen in Den Haag deelden dat woensdag mee.

ANP
7 September 2005 15:19Gewijzigd op 14 November 2020 02:55

Het kabinet kondigde vorige week aan 400 miljoen euro te steken in duurzame energie, waarvan 250 miljoen voor de kerncentrale, als Essent en Delta een duit in het zakje wilden doen. Exploitant EPZ had zich al eerder gecommitteerd.

Het kabinet zat aanvankelijk vast aan het regeerakkoord om Borssele in 2013 te sluiten. Maar dat zou een schadeclaim van 1 miljard euro opleveren, omdat exploitant EPZ een onbeperkte vergunning heeft. Doordat D66 zijn verzet tegen het langer openhouden van Borssele opgaf, was voor de zomer al duidelijk dat een meerderheid in de Tweede Kamer de plannen steunde.

Staatssecretaris Van Geel (Milieu) had ook nog eens berekend dat Borssele openhouden gunstig zou zijn voor het klimaat. De CO2–uitstoot zou jaarlijks met 1,5 miljoen ton gedrukt worden. Dat zou Nederland helpen om aan zijn internationale verplichtingen te doen. Naar verluidt was in het kabinet, met name bij de ministers Zalm (Financiën) en Brinkhorst (Economische Zaken), aanvankelijk weinig animo om na de ommezwaai van D66 extra investeringen in duurzame energie te financieren.

De sluiting van Borssele wordt niet opgenomen in een nieuwe Kernenergiewet die in de maak is en die regelt dat nieuwe kerncentrales maximaal veertig jaar kunnen draaien. Het kabinet stelt volgens de bronnen een apart convenant op met EPZ, Essent en Delta, dat ook voorziet in de veiligheid van Borssele. De centrale dateert immers uit 1973 met een verwachte levensduur van dertig jaar.

Regeringspartijen VVD en D66 reageren positief. D66–fractiewoordvoerder Van der Ham vertrouwt erop dat een convenant afdwingbaar is bij de rechter, zoals zijn partij Van Geel had gevraagd. „Een convenant klinkt wel vrijblijvend", reageert CDA–collega Spies. Zij is verder positief („een goede stap in de goede richting"), al wijst zij erop dat de aandeelhouders van Delta en Essent ook nog akkoord moeten gaan.

GroenLinks is fel tegen. Openhouden tot 2033 zorgt volgens woordvoerder Duyvendak voor de productie van 800 ton hoogradioactief afval meer dan wanneer de centrale nu zich dichtgaan. De tegenprestatie, minder CO2–uitstoot door de belendende kolencentrale, stelt naar zijn zeggen weinig voor. „Dat moet toch al gebeuren omdat kolencentrales de grootste CO2–uitstoters zijn".

Greenpeace is woest en overweegt een gang naar de rechter. „Dit is het ultieme dieptepunt in het milieubeleid van dit kabinet", reageert een woordvoerster van de milieuorganisatie. „Een jaar geleden zei Van Geel nog dat kernenergie niet acceptabel is zolang er geen oplossing is voor het kernafval. En dan nu dit. Wij snappen niet dat de regering zo dom kan zijn".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer