FBI en politie werven personeel in moskee
Amerikaanse federale politie- en justitiediensten hebben dit weekeinde in een moskee in New Jersey een banenmarkt georganiseerd. Maar er was een tienjarig jongetje nodig om de vraag te stellen die iedereen op de lippen lag.
„De meeste mensen denken dat alle moslims terroristen zijn vanwege 11 september”, zei Mahdi El-Saawi in het Islamic Center van Passaic County. „Mag de federale recherche FBI onze huizen bespioneren?”
Agenten van de FBI, de persoonsbeveiligingsdienst Secret Service, de federale openbare aanklager en de staats- en gemeentepolitie van New Jersey, voelden zich even ongemakkelijk en gaven toen een antwoord dat neerkwam op: „Ja, maar we doen het waarschijnlijk niet.”
De vertegenwoordigers bezochten Paterson, waar zeker zes van de zelfmoorddaders van 11 september woonden, op uitnodiging van de islamitische gemeenschap. Alhoewel veel mensen in de stad verhalen kunnen vertellen over vrienden die ondervraagd en opgepakt zijn, was de opkomst opvallend hoog.
De FBI noteerde honderd namen van potentiële werknemers, de staatspolitie zei dat zeker vijftig mensen belangstelling hadden getoond. Het kantoor van de lokale openbare aanklager zei twintig mensen te hebben gesproken die wel een baan wilden.
„Het is een goede baan. Wij houden van dit land en wij willen het beschermen. Ze kunnen zeker wel een paar moslimagenten gebruiken bij de FBI”, zei de Jordaniër Rad Alturk. Veel mensen zeiden hun kennis van het Arabisch bij de overheid te willen aanwenden.
Van de meer dan driehonderd FBI-agenten in New Jersey spreekt er geen een Arabisch. Ook landelijk heeft de FBI te weinig mensen in dienst die vreemde talen spreken. In het kader van een grote reorganisatie na 11 september wordt de dienst uitgebreid met vertalers, tolken en wetenschappers.
Musleh Hakki, een Pakistaan, trok de aandacht van FBI-agent Doug Rowe met zijn opmerking dat hij Urdu, Hindi, Punjabi en Arabisch kon spreken. „Wij gaan jou zeker testen”, zei Rowe. Hakki zei geen enkel bezwaar te hebben om voor de FBI te werken. „Amerika is mijn land en als ik kan helpen doe ik dat. Dit is mijn thuis. Dit is waar mijn kinderen zijn geboren. Ik ben hier zelf naar toe gegaan, niemand heeft me gedwongen.”
Volgens Rowe is de FBI tevreden als van de honderd belangstellenden aan het einde van het twaalf maanden durende rekruteringsproces vijf mensen overblijven die in dienst kunnen treden.
Commissaris Lawrence Spagnola van de politie van Paterson deed een oproep die aan duidelijkheid niets te wensen overliet: „Wij vragen om hulp. Als jullie ons niet helpen dan keuren jullie goed wat er in jullie gemeenschap gebeurt. Dit is jullie land. Er zijn mensen binnengekomen die onze hele toekomst in gevaar brengen. Accepteren jullie dat? Help ons dan.”