Binnenland

„Overheid doet te weinig tegen kinderhandel”

De overheid geeft te weinig prioriteit aan de bestrijding van mensenhandel, vooral als het gaat om handel in kinderen. Minderjarigen in Nederland worden niet alleen uitgebuit in de prostitutie, maar ook in de huishouding, de horeca, de schoonmaakbranche en de drugshandel.

ANP
7 September 2005 12:31Gewijzigd op 14 November 2020 02:55

Dat stelt de organisatie Ecpat Nederland in een woensdag gepresenteerd rapport, dat ze in samenwerking met Defence for Children International Nederland en Unicef Nederland heeft opgesteld. Het is niet bekend hoeveel minderjarigen in Nederland worden uitgebuit. Maar op grond van het onderzoek constateren de organisaties dat het geen incidenten zijn, maar dat het gaat om een structureel probleem. Ook worden er kinderen illegaal geadopteerd.

Om inzicht te krijgen in de daadwerkelijke aard en omvang van kinderhandel, is het volgens de onderzoekers nodig dat er één landelijk registratiesysteem komt waarin gegevens van alle vormen van uitbuiting terechtkomen. De overheid, politie en hulpverleningsinstanties moeten daarbij nauw samenwerken. Ook pleiten de organisaties voor een algemeen en landelijk meldpunt uitbuiting, dat zo nodig adviseert, bemiddelt bij zaken en slachtoffers naar de juiste hulp doorverwijst.

Een landelijke voorlichtingscampagne via internet en via folders in seksbedrijven zou (potentiële) klanten van prostituees moeten wijzen op de signalen van mensenhandel en op het feit dat betaalde seks met minderjarigen strafbaar is. Ook moeten klanten misstanden of vermoedens daarvan anoniem kunnen melden, bijvoorbeeld bij het meldpunt M. (meld misdaad anoniem).

Instanties als de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de marechaussee en hulpverleners, wijkagenten en leerkrachten herkennen signalen van uitbuiting van minderjarigen „onvoldoende.” Training en voorlichting moet de kennis daarover vergroten, aldus de organisaties. De onderzoekers hebben diverse dossiers onderzocht en 246 medewerkers van 221 instanties gesproken. Ook hebben ex-slachtoffers andere (ex-)slachtoffers geïnterviewd.

Van de 230 slachtoffers die in het bestand stonden waarover de onderzoekers beschikten, werd ruim 73 procent uitgebuit in de prostitutie, 9 procent in zowel de prostitutie als in andere sectoren en ruim 17 procent alleen in andere sectoren. Zowel Nederlandse als buitenlandse kinderen zijn slachtoffer van mensenhandel. Een „aanzienlijk” deel van de slachtoffers verblijft illegaal in ons land. Bij prostitutie gaat het om 13 procent, bij andere vormen van uitbuiting om 37,5 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer