Economie

Kabinet past koopkrachtbeleid niet aan

Minister De Geus van Sociale Zaken ziet vooralsnog geen reden het koopkrachtbeleid van het kabinet aan te passen nu de olieprijzen blijven stijgen. De fors gestegen energieprijzen zullen voor veel huishoudens de koopkrachtreparatie die het kabinet voor volgend jaar heeft beloofd, ongedaan maken.

Redactie politiek
7 September 2005 11:00Gewijzigd op 14 November 2020 02:55

De Geus vindt dat „we ons niet gek moeten laten maken door de waan van de dag.” Hij zei dat dinsdag in reactie op een plan van de Franse regering. Die heeft beloofd om elke extra euro die in de staatskas vloeit als gevolg van de hoge brandstofprijs, terug te sluizen naar de burgers. De Geus ziet niet veel in dat plan. „We gaan de belastingen ook niet verhogen als de prijzen dalen.”

De minister onderstreepte dat het kabinet zijn koopkrachtbeleid baseert op de ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). „Als de veronderstelling over de olieprijs niet klopt, zal dat blijken uit nieuwe CPB-ramingen en dan zal het kabinet bekijken wat het te doen staat.” De Geus erkende wel dat het kabinet voor de berekening van de koopkracht voor volgend jaar is uitgegaan van een lagere prijs dan de ongeveer 70 dollar die een vat olie nu kost.

Huishoudens krijgen volgend jaar niet alleen aan de pomp maar ook op een andere manier te maken met de hoge olieprijzen. De gasprijs is namelijk gekoppeld aan die van olie. Toekomstige energierekeningen zullen fors stijgen, verwacht woordvoerder B. Warner van de Gasunie. Vanaf 1 januari gaan huishoudens per jaar minimaal 300 euro meer voor gas en elektriciteit betalen, denkt Warner. Voor gezinnen met een grote woning kan dat oplopen tot 500 euro. Alleen een „ongekende terugval” van de olieprijs kan die stijging nog vereffenen.

Minister De Geus houdt er rekening mee dat de olieprijs nog verder zal stijgen. De VVD vindt dat het kabinet de automobilist moet compenseren voor de sterk stijgende benzineprijzen. VVD’er Hofstra denkt aan het teruggeven van de helft van de extra BTW-opbrengst op de hogere benzineprijs. Volgens Hofstra overweegt de VVD met een voorstel van deze strekking te komen tijdens de algemene politieke beschouwingen na Prinsjesdag.

Voor coalitiepartner D66 is dat plan niet op voorhand onbespreekbaar. CDA-kamerlid De Nerée wilde er nog niet op reageren. Oppositiepartij PvdA wil dat alle huishoudens profiteren van de extra overheidsinkomsten die het gevolg zijn van de hogere olieprijs, en niet alleen de automobilist.

Het kabinet gaat oliemaatschappijen verplichten biobrandstoffen, zoals biodiesel en alcohol, bij te mengen in benzine en diesel. Daarmee moet de uitstoot van broeikasgassen worden teruggedrongen en moet Nederland minder afhankelijk worden van buitenlandse energievoorziening.

De regering zal op Prinsjesdag bekendmaken hoe de verplichting eruitziet, bevestigden bronnen rond het kabinet woensdag een bericht uit de Volkskrant.

De Europese Commissie maande Nederland en zeven andere lidstaten kort voor de zomer vaart te maken met biobrandstoffen. Het gebruik ervan in Nederland loopt ver achter op de Europese afspraken. In 2010 moet 5,75 procent van de brandstoffen biologisch zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer