Biefstukje vraagt om beter etiket
Slagers zouden wat zorgvuldiger kunnen omspringen met de herkomst van hun rundvlees.
Uit een onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) bleek dat vorig jaar 14 procent of 43 van de 300 bezochte individuele slagersbedrijven en 10 procent of 4 van de 40 bezochte supermarktbedrijven met slagerijen niet aan alle Europese etiketteringsregels voldeden.
Het niet voorhanden hebben van facturen of afleverbonnen waaraan de herkomst van het rundvlees kan worden vastgesteld, bleek veelal het grootste euvel. De etiketteringsplicht die sinds 2000 geldt, is vooral van belang om een eventuele voedselcrisis tijdig te kunnen inperken. Consumenten kunnen zo nagaan waar hun stukje biefstuk vandaan komt.
Bedrijven behoren ook een administratief systeem te hebben. Tien slagerijen hebben een boete gekregen, liet een VWA-woordvoerster dinsdag weten. Zoals gebruikelijk noemt de dienst geen namen.
Het onderzoek beperkte zich tot ambachtelijke autochtone slagerijen en supermarkten. Allochtone slagersbedrijven en andere vleesverkooppunten zoals bijvoorbeeld boerderijen die vlees verkopen, worden onderworpen aan een apart project.