„Bouw grote biomassacentrale geen sinecure"
Het is technisch haalbaar in Nederland een grote elektriciteitscentrale te bouwen die draait op biomassa. Het is echter geen sinecure. „De ingrediënten zijn er, maar het kan niet van vandaag op morgen", zei dinsdag ingenieur R. Kalf van Kema.
Dit onderzoeksbureau heeft in opdracht van Greenpeace en energiebedrijf Eon gekeken naar de mogelijkheden van een biomassacentrale die 1000 megawatt stroom kan produceren. Dinsdag werden de resultaten gepresenteerd.
Het is volgens Kema in theorie mogelijk om in Nederland vier biomassacentrales van 250 megawatt naast elkaar te zetten. Deze kunnen houtsnippers gebruiken, zodat de uitstoot van het schadelijke CO2 wordt beperkt. De centrales zouden kunnen voorzien in ruim 6 procent van de totale vraag naar elektriciteit. Ons land kent tot nu toe slechts vier kleine biomassacentrales. De grootste wekt 25 megawatt stroom op.
Een schone centrale van 1000 megawatt vergt een enorme hoeveelheid biomassa, 3,7 miljoen ton op jaarbasis. Dat is in Nederland niet beschikbaar, dus zouden er houtsnippers uit Noord–Amerika, Scandinavië of Oost–Europa moeten worden geïmporteerd.
Het opzetten van zo’n goederenstroom is een enorme uitdaging, stelt Kema. Niet alleen moeten de houtsnippers per schip naar Nederland worden gebracht. De vruchtbare as die overblijft na verbranding zou eigenlijk terug naar het bos moeten om zo een duurzame energieproductie te garanderen.
Daar komt bij dat een biomassacentrale veel duurder is dan een gangbare kolen– of aardgascentrale. Volgens J. Thijssen van Greenpeace is een investering van zeker 1,3 miljard euro nodig om een schone elektriciteitscentrale te bouwen. Zonder subsidie van de overheid zullen energiebedrijven niet bereid zijn zo’n bedrag neer te leggen, voegde hij daaraan toe.
Ondanks de vele hobbels op de weg ziet Greenpeace het rapport van Kema als een „revolutie", zei Thijssen. De milieuclub beseft dat een grote biomassacentrale niet „van de ene op de andere dag is gebouwd, maar de studie toont wel aan dat het mogelijk is".
De elektriciteitsproducenten zouden serieus werk moeten maken van biomassa, vindt Greenpeace. Volgens Thijssen zijn zij van plan de komende tijd zes of zeven nieuwe elektriciteitscentrales neer te zetten. „Als dat allemaal gas en kolen wordt, dan gaat het mis met het klimaat".
Opvallende afwezige bij de presentatie van het Kema–rapport was medeopdrachtgever Eon. Het Duitse energiebedrijf is erg sceptisch over de uitkomsten en zet grote vraagtekens bij de haalbaarheid van een biomassacentrale. Er is nog veel aanvullend onderzoek nodig, aldus het concern.