VVD: Deel BTW op benzine terug naar automobilist
De VVD vindt dat het kabinet iets moet doen om de automobilist te compenseren voor de sterk stijgende benzineprijzen. Het liberale Tweede–Kamerlid Hofstra denkt aan het teruggeven van de helft van de extra BTW–opbrengst op de hogere benzineprijs. „Dat betekent dat als de bezineprijs met een dubbeltje omhoog gaat, je 1 cent zou kunnen teruggeven".
Volgens Hofstra overweegt de VVD met een voorstel van deze strekking te komen tijdens de algemene politieke beschouwingen na prinsjesdag. Eerder opperde hij al om de vaste kilometervergoeding die mensen krijgen als ze hun auto voor hun werk gebruiken, te verhogen van 18 naar 21 cent per kilometer. Ook de ANWB heeft dit bepleit.
Voor coalitiepartner D66 is het VVD–plan om de BTW op benzine deels terug te geven aan de automobilist niet op voorhand onbespreekbaar. „Als de prijzen nog sterker stijgen kun je zoiets overwegen”, aldus Kamerlid Bakker. CDA–Kamerlid De Nerée wilde dinsdag nog niet reageren. Hij wil de gevolgen van de stijgende autobrandstofprijzen „bezien binnen de algemene context”.
Het kabinet overweegt op dit moment nog geen maatregelen om de burger te compenseren voor de hogere brandstoprijzen. „We moeten ons niet gek laten maken door de waan van de dag”, zei minister De Geus van Sociale Zaken dinsdag. Hij noemde een voornemen van de Franse regering om elke euro die in de staatskas vloeit als gevolg van de hogere brandstofprijzen terug te sluizen naar de burger „sympathiek”. „Maar we hebben in Nederland een andere lijn gekozen. We gaan de belastingen ook niet verhogen als de prijzen dalen.”
De Geus onderstreepte dat het kabinet zijn koopkrachtbeleid baseert op de ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). „Als de veronderstelling over de olieprijs niet klopt, zal dat blijken uit nieuwe CPB–ramingen en dan zal het kabinet bekijken wat het te doen staat”.
Eerder lekte uit dat het kabinet de accijns op benzine volgend jaar wil bevriezen. Dat scheelt de automoblist circa 2 cent per liter. Het betreft een van de koopkrachtmaatregelen die op prinsjesdag bekend worden gemaakt. Met de bevriezing van de accijns is een bedrag van 100 miljoen euro gemoeid.
VVD’er Hofstra maakt zich overigens niet alleen gerust om de hogere olieprijzen. Hij wijst erop dat de ’kale’ prijs van benzine in buurland Duitsland 20 procent lager ligt dan in Nederland. Volgens hem komt dat doordat er hier te weinig prijsconcurrentie is. Hofstra vindt dat de overheid pomphouders langs de snelwegen moet verplichten via grote ’prijspalen’ duidelijk te maken wat bij hen de benzine kost, zodat automobilisten makkelijker een afweging kunnen maken waar ze gaan tanken.