Kerk & religie

Brielse synagoge weer open

Na een grondige restauratie wordt deze maand de enig overgebleven synagoge in de regio Voorne-Putten en Rozenburg, het gebedshuis aan de Turfkade in Brielle, heropend.

6 September 2005 10:52Gewijzigd op 14 November 2020 02:55
BRIELLE – De gerestaureerde synagoge in Brielle. Foto Rein Geleijnse Fotografie
BRIELLE – De gerestaureerde synagoge in Brielle. Foto Rein Geleijnse Fotografie

Het gebouw is al vele jaren niet meer als synagoge in gebruik. Op 10 mei 1871 legde de president-kerkmeester van de synagoge, David Wiesebron, in tegenwoordigheid van de Haagse opperrabbijn B. S. Berenstein de eerste steen. Op vrijdag 1 december 1871 had de inwijding plaats. In de oorlog werden de meeste joden in Brielle door de nazi’s vermoord en op 13 juli 1947 werd de joodse gemeente van Brielle opgeheven en bij de Nederlandsch Israëlietische Gemeente van Rotterdam gevoegd. Het gebouw werd verkocht en werd een pakhuis.

Op 10 november 1999 werd de Stichting Behoud voormalige Synagoge Brielle opgericht, met als doel de restauratie en herbestemming van de enige overgebleven synagoge in de regio Voorne-Putten en Rozenburg. In februari 2002 was er genoeg geld bijeengebracht om de synagoge aan te kopen, waarna de restauratie kon beginnen. Belangstellenden kunnen zaterdag het resultaat bekijken.

HHK-gemeente in Westerhaar
De hervormde evangelisatie van Westerhaar is woensdagavond geïnstitueerd tot een zelfstandige hersteld hervormde gemeente. Ds. K. Veldman uit Vriezenveen leidde de dienst waarin één ouderling en één diaken bevestigd werden. De gemeente komt iedere zondag samen in het kerkgebouw aan de Hoofdweg 133 in Westerhaar.

Kerkdiensten HHK Graafstroom
De hersteld hervormde gemeente Graafstroom heeft afgelopen zondag haar eerste erediensten gehouden in het Wellantcollege te Ottoland. Voorafgaand werd woensdagavond een dienst gehouden waarin de consulent van de gemeente, ds. H. Zweistra, voorging. De leden van de hersteld hervormde gemeente Graafstroom komen onder andere uit de plaatsen Alblasserdam, Oud-Alblas, Bleskensgraaf, Molenaarsgraaf en Brandwijk, zo meldt de Hersteld Hervormde Kerk in een persbericht.

Verdeling Lunterse gebouwen
De hervormde gemeente en de hersteld hervormde gemeente van Lunteren zijn in onderling overleg gekomen tot een verdeling van de kerkelijke gebouwen. Op een gemeenteavond, die tegelijk in de hervormde gemeente en in de hersteld hervormde gemeente werd gehouden, hebben de leden ingestemd met een verdeling van de goederen volgens een plan dat opgesteld is door beide kerkenraden. Sinds 1 september 2004 is de hervormde gemeente in de Veluwse plaats gescheurd. Daarna gebruikten beide gemeenten voor de zondagse erediensten zowel de Oude Kerk als de Bethelkerk.

Het voorstel, dat nog goedgekeurd moet worden door de Commissie van Bijzondere Zorg (cbz) en door de kleine synode van de Protestantse Kerk in Nederland, komt erop neer dat het kerkelijk leven van de hersteld hervormde gemeente zich gaat afspelen rond de Bethelkerk en gebouw Rehoboth. Het gemeenteleven van de hervormde gemeente zal zich concentreren rond de Oude Kerk en het zogenaamde Meestershuis, zo blijkt uit een eerder in beide gemeenten verspreide nieuwsbrief. De hersteld hervormde gemeente krijgt de beschikking over twee pastorieën en de hervormde gemeente over één pastorie.

„Zowel de verdere kerkvoogdelijke /kerkrentmeestelijke alsook de diaconale bezittingen zullen geprobeerd worden op basis van ”gelijkwaardigheid” te verdelen”, aldus de nieuwsbrief. „Gelijkwaardig betekent hier dat voor beide gemeente een zelfstandige financiële draagkracht aanwezig moet zijn. Een probleem daarbij is voor de hervormde gemeente dat het Meestershuis onvoldoende ruimte biedt om het verenigingsleven een plaats te geven, terwijl de hersteld hervormde gemeente mogelijk de Bethelkerk dient uit te breiden in verband met het aantal beschikbare zitplaatsen. Wij beseffen dat deze verdeling pijnlijk is en dat velen van u hiervan met verdriet kennis zullen nemen. Echter verdelen van goederen zal nooit gaan zonder een keuze te moeten maken en zonder delen van deze goederen los te moeten laten”, zo schrijven beide kerkenraden.

Ger. gem. Kortgene weer open
De gereformeerde gemeente van Kortgene neemt donderdag officieel haar verbouwde bedehuis in gebruik. Ds. G. J. N. Moens uit Meliskerke gaat die avond voor in een kerkdienst. Het pand aan de Torendijk werd in oktober vorig jaar zwaarbeschadigd door een brand die op twee plaatsen was aangestoken. Het is nog steeds onduidelijk door wie dat is gedaan. Ook waren er leuzen aangebracht. Op de deur van de kluis stond een hakenkruis en een beledigende tekst en ook op een notitieblokje in de consistoriekamer was een kreet geschreven. Duidelijk was dat de dader op zoek was naar de sleutel van de kluis, maar die was niet in het gebouw aanwezig.

De consistorie en het verenigingsgebouw werden door de brand grotendeels vernield. De kerkzaal liep veel rook- en roetschade op. Meteen na de brand konden de leden al gebruikmaken van de hervormde kerk van Kortgene.

De beschadigde kerk is de afgelopen maanden grondig verbouwd. Volgens scriba A. Kramer is het pand meteen aangepast aan de eisen van deze tijd. „De banken in de kerkzaal zijn vernieuwd. Ze stonden te dicht op elkaar. Nu hebben we een ruimere opstelling van de zitplaatsen.” Dat betekende wel dat het aantal plaatsen iets moest afnemen, maar volgens Kramer is er nog voldoende ruimte.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer