Dossier–Nomads stokt
De rechtbank in Amsterdam heeft slechts een deel van het strafdossier in de zaak tegen veertien Limburgse Hells Angels, zogeheten Nomads, aan het gerechtshof ter beschikking gesteld. Maandag maakte het gerechtshof in Amsterdam een begin met het proces in hoger beroep, zonder dat het over een volledig dossier en een uitgewerkt vonnis van de rechtbank kon beschikken. Voorzitter J. Verheul van het hof zei de „treurnis" van de advocaten over deze situatie te delen.
Ook de vertegenwoordiger van het openbaar ministerie (OM), advocaat–generaal R. Tdlohreg, leek nog niet erg ingevoerd te zijn in de complexe zaak. Volgens een van de advocaten, F. van der Brugge, weet de aanklager op dit moment „weinig meer van de zaak dan dat de rechtbank tot een veroordeling is gekomen".
Een woordvoerster van de rechtbank bevestigt dat het vonnis nog niet gereed is om te worden doorgestuurd naar het hof. De rechtbank wijt de vertraging aan de vakantieperiode en aan het feit dat het om veel verdachten gaat. De wettelijke termijn voor het uitwerken van een vonnis is drie maanden. In grote zaken wordt deze termijn lang niet altijd gehaald.
De betrokken Nomads werden in maart veroordeeld tot zes jaar cel, wegens doodslag op de toenmalige ’president’ van hun in Oirsbeek gevestigde club. De verdachten werden vrijgesproken van de moord dan wel doodslag op twee andere Nomads.
Het OM heeft het onderzoek de afgelopen maanden voortgezet. Met spanning wordt uitgekeken naar de uitkomsten van het onderzoek naar het varkensgras. In de wielkast van de bestelbus waarmee de lijken van de slachtoffers volgens het OM van het clubhuis naar de Geleenbeek zijn vervoerd, is een aantal zaadjes van varkensgras gevonden. Experts van het Nederlands Forensisch Instituut pogen hieruit een plantje op te kweken, om dit genetisch te vergelijken met het varkensgras dat op de oevers van de Geleenbeek groeit.
Op 26 november houdt het hof een zogeheten regiezitting in de Nomadszaak. Dan zullen de lijnen voor het proces in hoger beroep worden uitgezet. De inhoudelijke behandeling van de zaak zal pas volgend jaar plaatsvinden.
De drie slachtoffers werden in februari 2003 gevonden in de Geleenbeek bij Echt, doorzeefd met kogels. Volgens het OM zijn zij met voorbedachten rade in het clubhuis om het leven gebracht. Het OM eiste veertien maal levenslang.