Stormram
De VVD-fractie in de Tweede Kamer heeft vorige week dinsdag een nieuwe stormram in stelling gebracht. Het is het kersverse kamerlid Anton van Schijndel (45), die de plaats heeft ingenomen van de gematigde VVD-parlementariër Rijpstra. Van gematigdheid moet Van Schijndel niets hebben. De Amsterdamse advocaat staat bekend om zijn pittige, uitgesproken rechtse standpunten.
Hij stemde nee bij het EU-referendum, staat uiterst sceptisch tegenover Europese eenwording en de euro, wil dat Nederland de mogelijkheden tot immigratie drastisch inperkt, desnoods door opzeggen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), ergert zich wild aan het Nederlandse polderen en noemt Pim Fortuyn „best een groot denker.”
Het nadeel voor een nieuwkomer in een fractie is dat de interessantse portefeuilles al verdeeld zijn. Van Schijndel zal het dus voorlopig moeten doen met het onderwerp reorganisatie van de politie. Maar het is niet goed voor te stellen dat deze rechts-liberaal zich tevreden zal stellen met een plekje in de schaduw. Van Van Schijndel horen we, dat staat vast, de komende tijd meer. Hij is er de man niet naar om het kabinet voortdurend een aai over de bol te geven, maar zal het daarentegen regelmatig opjutten in de richting van het door hem zo gewenste, stevige, rechts beleid.
De grote vraag is of fractieleider Van Aartsen in staat zal zijn controle te houden over deze stormram. Die vraag is des te spannender als we beseffen dat het met een eerdere stormram, de drieste volksvertegenwoordiger Wilders, volledig misging. Gaat Van Schijndel ook die kant op? Wordt hij een Wilders II? Stormrammen zijn zeer bruikbaar…, zolang ze zich naar buiten en niet naar binnen keren.
Interreligieus
Elk jaar belegt de Haagse Raad voor Levensbeschouwingen en Religies op de morgen van Prinsjesdag een interreligieus samenzijn in de Grote Kerk in Den Haag. Ooit waren die bijeenkomsten exclusief christelijk. Het opmerkelijke was dat een groot aantal ministers gewend was die bijeenkomst bij te wonen. Ook premier Kok was er gewoonlijk aanwezig.
Een aantal jaar geleden kreeg de bijeenkomst een interreligieus karakter: ook moslims, joden en hindoes mochten er hun geluid laten horen. Was deze ingrijpende verandering voor orthodox-christelijke parlementariërs reden om voortaan niet meer aanwezig te zijn, voor een flink aantal ministers en staatssecretarissen won de bijeenkomst op die wijze alleen maar aan betekenis.
Dit jaar is premier Balkenende voor het eerst afwezig. Reden: op dat moment licht hij de Nederlandse pers voor over de inhoud van de Troonrede. De organisatoren van de bijeenkomst zijn ontstemd. „Zijn voorganger Kok zou dat niet hebben gedaan”, zegt organisator Joop Gerritsen in Kerk in Den Haag. „Die stimuleerde juist zijn ministers om naar de Grote Kerk te gaan. Ik vind het raar dat uitgerekend een CDA-premier met deze traditie breekt.”
AdJ
Baantje
Paul Rosenmöller heeft weer een bijbaantje. De gewezen politiek leider van GroenLinks is door minister Hoogervorst van Volksgezondheid gevraagd als voorzitter van een gezelschap dat het overgewicht in ons land te lijf moet gaan.
Voor Rosenmöller komt deze bijbaan goed uit. Hij was, samen met prinses Máxima, nauw betrokken bij de commissie-Pavem, die allochtone vrouwen aan werk moest helpen. Maar deze klus zit er inmiddels op.
Een boeiende vraag is welke vergoeding Rosenmöller opstrijkt voor zijn nieuwe job. Voor Pavem -een baan van één dag per week- kreeg hij een jaarsalaris van 75.000 euro. Toen dat uitlekte, ontstond er grote verontwaardiging. Het kabinet besloot daarop de vergoedingen voor dit soort baantjes te herzien.
Binnenkort zal de Tweede Kamer zich over deze kwestie buigen. Zolang dat niet is gebeurd, krijgt Rosenmöller volgens woordvoerder Bas Kuik van het ministerie van Volksgezondheid helemaal niets. Zelfs geen voorschot. Kuik zegt dat niet te beschouwen als een bijdrage aan de bestrijding van Rosemöllers eigen overgewicht. „Want dat speelt volgens mij bij hem geen rol.”
JvK
Zicht
De gang rond de plenaire zaal van de Tweede Kamer biedt kamerleden uitzicht op het Spui in Den Haag. De gedachte van de architect van het kamergebouw was dat kamerleden even uit de vergadering naar buiten kunnen lopen en dan praktisch oog in oog staan met hun (buiten demonstrerende) kiezers.
Daar is weinig van terechtgekomen. Demonstranten kiezen nog altijd voor het Binnenhof, het Malieveld of het Plein. Aan de overkant van dat plein, recht tegenover het gebouw van de Kamer, zit diep onder de grond het onafhankelijk kamerlid Nawijn. Hij is daar weggestopt door kamervoorzitter Weisglas nadat Nawijn zich afscheidde van de LPF.
Het kamerlid overweegt gerechtelijke stappen te nemen tegen de kamervoorzitter. „Mijn kamer is bedompt. Er kan geen buitenlucht naar binnen komen. Het lijkt wel een soort onderzeeër. Ik heb nota bene 22.000 voorkeurstemmen gekregen. Zo ga je toch niet met een volksvertegenwoordiger om?” De Arbeidsinspectie is donderdag bij Nawijn langs geweest en oordeelde dat de Arbodienst naar de luchtventilatie moet kijken.
Weisglas weigert Nawijn een andere kamer te geven. Volgens de kamervoorzitter voldoet diens huidige onderkomen aan de eisen van de Arbowet. En als Nawijn onder het werken zo graag zijn kiezers wil zien, dan kan hij volgens de voorzitter prima terecht in de grote zaal van de Tweede Kamer.
KdG
Agenda
De Tweede Kamer discussieert morgen en overmorgen over de problemen in grote steden. Voor woensdag en donderdag is er een groot debat gepland over milieu, duurzaamheid en rentmeesterschap.