Buitenland

Ds. Jackson: Racisme is een factor in hulpoperatie

Racisme is een factor in de gebrekkige hulpoperaties in het zuiden van de VS. Deze ernstige beschuldiging komt van de zwarte burgerrechtenstrijder dominee Jesse Jackson, die zaterdag in New Orleans hielp bij de evacuatie van 450 studenten van de (zwarte, rooms-katholieke) Xavier University.

Van onze correspondent
5 September 2005 11:08Gewijzigd op 14 November 2020 02:55

„Er bestaat een historische onverschilligheid over het lijden van zwarten”, aldus de Democraat Jackson, die de Republikein Bush ertoe opriep „niet vanuit de lucht maar vanaf de grond” leiding te geven aan de hulpoperaties. President Bush bezocht het rampgebied vrijdag per helikopter en te voet en keerde er vandaag terug. Leden van de zogenaamde Congressional Black Caucus -een groep zwarte parlementariërs- hebben ook gesuggereerd dat de overheid misschien minder prioriteit heeft gegeven aan de hulpoperaties omdat het vooral om arme, zwarte burgers ging.

„Ik weet niet of ik zover ga als Jesse Jackson, maar ik vraag mij af of de overheid zo laks geweest zou zijn als deze ramp New York of Washington had getroffen. Wij kunnen deze gedachte niet zomaar negeren”, aldus Mel Watt, de huidige voorzitter van de Black Caucus. Minister van Binnenlandse Zaken Michael Chertoff vergaderde zaterdag met verschillende zwarte leiders over het verdere verloop van de hulpoperaties.

Mississippi is de armste van de Amerikaanse staten met het hoogste percentage zwarte bewoners. Ook New Orleans heeft een hoog percentage zwarte bewoners. Velen van hen beschikten niet over de middelen om New Orleans tijdig te verlaten. „Niet minder dan 120.000 van de 500.000 inwoners van New Orleans leven van 8000 dollar per jaar. Onder de armoedegrens dus, en het grootste deel van hen is zwart oftewel van Afro-Amerikaanse afkomst”, aldus Jackson.

De beschuldiging komt op een ongelukkig tijdstip voor Bush, omdat zijn Republikeinse Partij net een offensief begonnen is om de betrekkingen met Amerika’s zwarte minderheid te verbeteren.

Geen wonder dan ook dat de beschuldiging fel werd tegengesproken, allereerst door minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice, de prominentste zwarte vertegenwoordiger in de huidige regering. „Het is een emotionele tijd en er worden soms dingen gezegd die men later misschien betreurt. Maar feit is dat Amerikanen Amerikanen willen helpen, ongeacht kleur of afkomst”, aldus Rice gisteren in haar thuisstaat Alabama. Zij gaf overigens toe dat sommige van de hulpoperaties „gebrekkig” waren verlopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer