Kerk & religie

Bezoek van de voltallige kerkenraad

Extra aandacht van de kerkenraad omdat je studeert? Jaco Haverhals, derdejaars student bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, vindt dat niet nodig. „Bezoek is voor iedereen belangrijk. Ik zie niet in waarom dat voor studenten belangrijker is.”

J. M. Stolk
5 September 2005 09:58Gewijzigd op 14 November 2020 02:54
<center>Jaco Haverhals
<center>Jaco Haverhals

Naam: Jaco Haverhals

Leeftijd: 21 jaar

Kerkverband: Gereformeerde Gemeenten in Nederland

Studie: Bedrijfskunde

Plaats: Rotterdam

Haverhals, lid van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, woont doordeweeks bij zijn zus in Gouda. Met de trein en de metro is hij binnen ruim een halfuur op de universiteit. In het weekend is de 21-jarige student thuis, in Sprang-Capelle. Daar gaat hij ook naar de kerk. „In Gouda krijg ik daarom geen speciaal bezoek vanuit de gemeente”, zegt hij. „Alleen toen mijn zus verhuisde, kwam de voltallige kerkenraad.”

Volgens Haverhals schieten sommige kerkenraden „intellectueel tekort om studenten richting te geven.” Maar erg vindt hij dat niet. „Dat is niet hun taak. Ze zijn er als het nodig is.”

Contacten heeft hij vooral bij Solidamentum, een studentenvereniging die vooral jongeren trekt uit de rechterflank van de gereformeerde gezindte. Er zijn kringen in Gouda, Ede/Wageningen, Barneveld en Rhenen.

„Als je studeert in een vreemde omgeving is het belangrijk om een thuisbasis te hebben, een ruggensteuntje. Wat dat betreft hebben kerkenraden een belangrijke taak om jongeren te wijzen op het belang van een studentenvereniging. Op de kringavonden houdt een spreker een lezing en discussiëren we daarna verder. Aan de orde komen vooral ethische kwesties en het spanningsveld tussen christelijk geloof en de samenleving.”

Het is niet zo dat Haverhals door zijn studie en contacten met andersdenkenden anders tegen het geloof is gaan aankijken. „Als je jong bent, moet je je visie nog vormen, daarom is er niet echt sprake van verandering. Ik merk wel ik door het contact met anderen een meer objectieve visie op mijn eigen kerkverband heb gekregen.”

„Solidamentum is interkerkelijk”, verduidelijkt hij. „Dan merk je dat je wat de prediking en de uitleg van bijbelteksten betreft op één lijn zit. Er zijn wel dogmatische verschillen, maar die liggen er niet bovenop. De Bijbel en de Drie Formulieren van Enigheid zijn de basis waarop je over allerlei thema’s kunt spreken. Vanuit die basis zijn we het over minimaal 95 procent van de fundamentele zaken toch met elkaar eens.”

Op de universiteiten en hogescholen beginnen deze week de colleges. Hoe ervaren studenten hun binding met de kerkelijke gemeente? Dit is de eerste aflevering in een zesdelige serie. Morgen deel 2.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer