Nederlandse Rode Kruis-hulpverlener naar VS
De Nederlandse Rode Kruis–hulpverlener Dick van Kolfschoten is zondag vertrokken naar het rampgebied in de Verenigde Staten. Hij gaat helpen met de logistiek in het door Katrina getroffen gebied. Van Kolfschoten gaat werken in Montgomery in de staat Alabama, 400 kilometer van New Orleans. Hij gaat daar waarschijnlijk helpen met de opvang van vluchtelingen en transporten van mensen, voedsel en hulpgoederen, zei hij voor vertrek op Schiphol.
Het Amerikaanse Rode Kruis heeft een beroep gedaan op haar zusterorganisaties in de wereld voor extra mensen. Er is in het rampgebied grote behoefte aan mensen die specialistische kennis hebben over logistiek bij rampenhulpverlening. Van Kolfschoten (63) is vooralsnog de enige Nederlander die is uitgezonden. Ook enkele Finnen en Engelsen zijn voor het Rode Kruis naar de VS vertrokken.
Van Kolfschoten, die de afgelopen achttien jaar in oorlogsgebieden als Soedan, Bosnië en Irak heeft doorgebracht, kan het wel begrijpen dat het machtige Amerika hulpverleners uit het buitenland nodig heeft. „Het Amerikaanse Rode Kruis heeft in eigen land momenteel te weinig mensen. Een deel zit misschien nog in Afrika of in het tsunami–gebied, die kun je niet direct terughalen". Voor het Amerikaanse Rode Kruis zijn nu meer dan 3000 medewerkers en vrijwilligers actief in het rampgebied.
De hulpverlener vindt de kritiek ook niet terecht dat de hulp veel te laat en gebrekkig op gang is gekomen. „Als je de omvang van de ramp ziet, is het wel verklaarbaar. Het rampgebied is zo groot als Engeland. Dat is moeilijk te overzien. Je praat wel over vijfhonderd bussen die naar een gebied moeten dat onder water staat. Ook al staat er maar dertig centimeter water, het wegdek en de berm zie je niet".
In Alabama verwacht hij „Afrikaanse toestanden" aan te treffen. Het gebied heeft zelf stormschade opgelopen en kampt ook met de problemen uit andere regio’s door de vluchtelingen en daklozen die daar naartoe trekken. Niettemin kwam het telefoontje om naar Amerika te gaan als een verrassing. „Het is een hele bijzondere ervaring. Ik denk niet dat er iemand in de hulpverlening voor zijn werk ooit in de VS is geweest".