Waalkade aangepast wegens hoogwater
De Waalkade in Nijmegen wordt op diverse manieren beschermd tegen hoogwater. De plannen daarvoor zijn gereed, zo meldde het waterschap Rivierenland gisteren.
De Waalkade loopt bijna elk jaar onder water als er sprake is van hoogwater. De aangrenzende stad wordt dan door een keermuur beschermd. Sinds 1995 zijn alle dijken op deltahoogte gebracht. Alleen de Waalkade is tussen de verkeers- en de spoorbrug te laag. Omdat de 1,6 kilometer lange kade iets oploopt, moet de keermuur aan de kant van de verkeersbrug meer worden opgehoogd dan aan de spoorbrugzijde.
De Nijmeegse keermuur is gedeeltelijk onderdeel van de bebouwing in de benedenstad. Op andere plekken zijn cafés en restaurants aan de kademuur vastgebouwd.
In de plannen voor de verbetering van de Waalkade is niet overal voor dezelfde oplossing gekozen. Zo bestaat het verbeteringsplan bij de horeca aan de oostzijde van de Waalkade uit een speciale opvouwbare wand. Bij hoogwater kan het waterschap deze constructie eenvoudig vanuit de grond omhoog klappen.
Op andere plaatsen gaat het waterschap de bestaande kademuur verhogen en waar nodig versterken. Om het uitzicht te behouden, gebeurt dit soms met speciale balken die alleen bij hoogwater op de kademuur worden gemonteerd.
Het waterschap verwacht in het najaar van 2006 met de uitvoering van het plan te kunnen beginnen. De uitvoering zal in ieder geval tot 2008 duren omdat het waterschap niet overal het hele jaar door kan werken. In de zomer houdt het waterschap zo veel mogelijk rekening met de horeca. Daarnaast is er in de winter meer kans op hoogwater, waardoor alleen werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd die de bescherming tegen hoogwater niet verminderen.