Horeca juicht onderzoek naar kartelvorming toe
De Nederlandse horecabedrijven zijn zeer tevreden over de stappen die de Europese Commissie onderneemt tegen de vier grootste Nederlandse bierbrouwerijen.
De kartelautoriteiten beschuldigen Grolsch, Heineken, Bavaria en de Nederlandse poot van het Belgische Interbrew (onder andere Dommelsch en Hertog Jan) van kartelpraktijken. Het onderzoek naar de kwestie loopt al jaren.
„Wij juichen deze stap toe, het is eigenlijk jammer dat het nu pas gebeurt”, reageerde een woordvoerder van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) vrijdag. De belangenorganisatie van horecabedrijven strijdt naar eigen zeggen al jaren voor meer transparantie en marktwerking in de branche.
„De bierbrouwers spelen nu drie rollen”, aldus de KHN-zegsman. „Ze leveren het bier, financieren ondernemingen en verhuren panden. Het is nu veel te veel vermengd, met als gevolg helemaal geen prijstransparantie. De brouwerijen zijn nu veel te machtig.”
Verantwoordelijk eurocommissaris Kroes liet vrijdag weten dat ze bewijs heeft waaruit blijkt dat Heineken, Grolsch, Bavaria en Interbrew Nederland onderling prijsafspraken hebben gemaakt.
Volgens het dagelijks bestuur van de Europese Unie hebben bierdrinkers jarenlang te veel betaald als gevolg van het brouwerskartel. De aangeklaagde ondernemingen hebben twee maanden de tijd om zich te verdedigen. Miljoenenboetes dreigen als hun verklaring niet afdoende is.
Volgens de woordvoerder van Kroes is er bewijs dat de brouwerijen prijzen overeenkwamen, klanten toewezen, de voorwaarden voor afzonderlijke klanten bespraken en commercieel belangrijke bedrijfsinformatie uitwisselden. De overtredingen van de mededingingsregels zouden hebben plaatsgevonden tussen 1996 en 1999. Volgens Brussel zijn zowel in supermarkten als in de horeca de prijzen beïnvloed door de verboden afspraken.
Grolsch maakte vrijdag als eerste melding van de officiële aanklacht. Een zegsman van dit bedrijf wilde geen inhoudelijk commentaar geven. Ook Heineken en Interbrew Nederland onthielden zich van commentaar. Bestuurder J. van der Veen van Bavaria zei „zeer verrast” te zijn. Hij wilde ook niet nader op de zaak ingaan.
De Nederlandse EU-bestuurder Kroes heeft niet alleen actie ondernomen tegen Nederlandse bierbrouwers. In België werd voor 91 miljoen euro boetes opgelegd aan brouwerijen. In Frankrijk en Luxemburg ging het om veel lagere bedragen: respectievelijk 2,5 miljoen en bijna 450.000 euro.