Buitenland

EU-landen ratificeren Kyoto-klimaatverdrag

De Europese Unie en de vijftien lidstaten van de unie hebben vrijdag in New York het Kyoto-protocol uit 1997 over klimaatbescherming geratificeerd. „Dit is een historisch moment in de wereldomvattende strijd tegen de opwarming van de aarde”, zei EU-milieucommissaris Margot Wallström.

Buitenlandredactie
31 May 2002 23:16Gewijzigd op 13 November 2020 23:36

Ook Japan heeft vrijdag het milieuverdrag aangenomen. Dat is een opmerkelijke beslissing, omdat Japan tot nog toe het verdrag weigerde te ondertekenen als de Verenigde Staten niet mee zouden doen. De VS hebben het VN-verdrag over de klimaatverandering niet bekrachtigd. President Bush heeft herhaaldelijk verklaard dat dat te veel schade aan de economie zal toebrengen.

Nu het Japanse parlement het verdrag heeft geratificeerd, moet de regering van premier Junichiro Koizumi deze beslissing nog goedkeuren tijdens de ministerraad. De Japanse handtekening komt onder het verdrag tijdens een milieutop in Johannesburg in Zuid-Afrika, die wordt gehouden van 26 augustus tot 4 september.

Het protocol kan pas in werking treden als 55 landen het hebben geratificeerd, die samen in 1990 minstens 55 procent van de emissie van broeikasgassen voor hun rekening namen. De lidstaten van de EU zijn samen verantwoordelijk voor een kwart van de emissie in 1990, de VS voor 36 procent. Ratificatie door Rusland, met 17,4 procent in 1990, is doorslaggevend nu de Amerikanen niet willen meedoen. De Russische regering heeft zich al in positieve zin uitgesproken. De kans is dus groot dat het verdrag effectief wordt.

Tijdens een ceremonie in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York, waarbij Nederland werd vertegenwoordigd door minister Pronk, riep de EU andere industrielanden op het protocol ook spoedig te ratificeren.

Het Kyoto-protocol eist van de geïndustrialiseerde landen dat ze de uitstoot van broeikasgassen te verminderen tot het niveau van 1990. In het geval van Japan betekent dit een vermindering met 6 procent, in het geval van de Europese Unie gemiddeld om 8 procent. Voor Nederland is dat percentage 6.

Nederland heeft de parlementaire procedure voor ratificatie twee maanden geleden afgerond, nadat de Eerste Kamer op 19 maart en de Tweede Kamer eind februari de regering unaniem toestemming hadden gegeven voor ratificatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer