Buitenland

Chaos en anarchie in New Orleans

De Amerikaanse stad New Orleans is het toneel geworden van chaos en anarchie. Burgemeester Nagin deed een dringend beroep op de federale overheid de hulpoperaties te versnellen. „Wij hebben niets meer en er zijn niet voldoende bussen om mensen de stad uit te brengen”, zei Nagin.

Van onze correspondent
2 September 2005 11:57Gewijzigd op 14 November 2020 02:54
BILOXI - Cameron Sweet zoekt, temidden van de puinhopen van zijn huis naar zijn kat. Volgens president Bush zal het herstel van de schade na de orkaan Katrina jaren duren. Foto: EPA
BILOXI - Cameron Sweet zoekt, temidden van de puinhopen van zijn huis naar zijn kat. Volgens president Bush zal het herstel van de schade na de orkaan Katrina jaren duren. Foto: EPA

Een deel van de 25.000 mensen die onderdak hadden gevonden in het sportstadion Superdome zijn intussen de stad uitgebracht. Maar in een nabijgelegen conferentieoord werd de toestand gespannen. Mensen bivakkeren daar al dagen zonder dat iemand zich om hen bekommert. „Zij hebben ons al dagenlang bussen beloofd om ons de stad uit te brengen, maar die komen alsmaar niet”, aldus Daniel Edwards.

De situatie werd er donderdag zo gespannen dat de politie een eenheid van 88 man terugtrok toen de menigte hen insloot. „Wij willen water, wij willen voedsel, wij willen bussen”, schreeuwde de menigte. Er lagen verschillende doden rond het conferentiecentrum.

Vooral ouderen waren door uitdroging of door gebrek aan medicijnen bezweken. Een oudere vrouw was overleden in haar rolstoel. Men had een deken over haar heen gegooid. „Zo behandel je een hond nog niet eens”, meende Edwards.

„De situatie in de stad is een nationale schande”, meende Terry Ebbert, hoofd van de veiligheidsdienst van New Orleans. „Na de tsunami in Azië waren wij in staat massale hulp te sturen, maar hier is men niet eens in staat New Orleans te hulp te komen.” Het hoofd van de nationale rampendienst FEMA, Michael Brown, wees deze kritiek van de hand. „Het is nog steeds erg moeilijk om de stad te bereiken en het telefoonverkeer is uitgevallen. Dat maakt reddingsoperaties er niet eenvoudiger op”, aldus Brown.

Politie en Nationale Garde proberen intussen een eind aan de plunderingen te maken. De eerste dagen ging het vooral om georganiseerde bendes die winkels met kostbare goederen zoals elektronica plunderden. Intussen wordt er ook geplunderd door mensen die wanhopig op zoek zijn naar voedsel en water. „Ik weet dat het niet mag, maar het is belangrijker voor mij dat mijn dochter en ik overleven”, aldus Nancy Lewin, die net flessen water en rollen biscuit heeft weten te bemachtigen in de drogisterij Rite Aid.

„Als je dreigt te sterven van de honger of omkomt van de dorst is dit begrijpelijk”, aldus sergeant Caleb Wells van de Nationale Garde. De Senaat heeft gisteren toestemming gegeven voor het uittrekken van 10,5 miljard dollar voor hulp aan slachtoffers van de orkaan Katrina. Dat geld is hoofdzakelijk bestemd voor FEMA. Het Rode Kruis heeft al miljoenen ontvangen voor hulp aan evacués die vrijwel alles kwijt zijn. Het Leger des Heils en het Rode Kruis lijken tot nu toe het efficiëntst te opereren. Het Leger des Heils concentreert zich op de opvang van daklozen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer