Nederlandse brouwers verdacht van kartelafspraken
Bierdrinkers hebben jarenlang te veel betaald doordat de vier grootste Nederlanders brouwers onderling prijsafspraken hebben gemaakt. Dat is de officiële beschuldiging van de kartelspeurders van de Europese Commissie. De bedrijven hebben twee maanden de tijd om zich te verdedigen.
De Commissie heeft Grolsch, Heineken, Bavaria en de Nederlandse poot van het Belgische Interbrew (o.a. Dommelsch en Hertog Jan) officieel op de hoogte gesteld van de verdenking. Op overtreding van de Europese regels voor concurrentie staan miljoenenboetes.
De woordvoerder van verantwoordelijk eurocommissaris Kroes zei vrijdag „over bewijsmateriaal te beschikken waaruit blijkt dat de bedrijven prijzen overeenkwamen, klanten toewezen, de voorwaarden voor afzonderlijke klanten bespraken en commercieel belangrijke bedrijfsinformatie uitwisselden".
Die overtredingen van de mededingingsregels zouden hebben plaatsgevonden tussen 1996 en 1999. Volgens ’Brussel’ zijn zowel in supermarkten als in de horeca de prijzen beïnvloed door de verboden afspraken.
Het onderzoek naar deze kwestie loopt al jaren. Ruim vijf jaar geleden deden medewerkers van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) op verzoek van de Europese Commissie invallen bij de vier brouwers. Dat heeft nu geleid tot een formele aanklacht. Volgens ingewijden in Brussel heeft het zo lang geduurd omdat de onderzoekers eerst hun pijlen hebben gericht op soortgelijke zaken in België en Frankrijk.
Een woordvoerder van Grolsch, dat vrijdag als eerste melding maakte van officiële aanklacht, wilde geen inhoudelijk commentaar geven. Ook Heineken en Interbrew Nederland onthielden zich van commentaar.
Bestuurder J. van der Veen van Bavaria zei „zeer verrast" te zijn. „Na vijfeneenhalf jaar dachten we dat de commissie het onderzoek had afgelegd". Hij wilde ook niet nader op de zaak ingaan. „Het is een heel pakket, we moeten het eerst nog bestuderen".
De brouwers krijgen de gelegenheid om zich te verweren. De commissie moet vervolgens een definitief besluit nemen. Dat kan nog geruime tijd duren.
De Europese Commissie begon de zaak tegen de brouwers niet alleen in Nederland, maar ook in België, Frankrijk, Italië en Luxemburg. In Italië is de zaak stopgezet. In België zijn brouwers veroordeeld tot een boete van gezamenlijk 91 miljoen euro. In Frankrijk en Luxemburg ging het om veel lagere bedragen: respectievelijk 2,5 miljoen en bijna 450 duizend euro.