Rotterdam begint renovatie in Spangen
De grondige renovatie van het verloederde Wallisblok in Rotterdam is donderdag officieel begonnen. Het huizenblok nabij de Schie in de wijk Spangen gaat op de voorgevel na bijna helemaal plat.
De kopers geven hun pand vervolgens zelf vorm, daarbij geholpen door onder anderen architecten en Steunpunt Wonen. De gemeente Rotterdam hoopt met dit project niet alleen de woningen te verbeteren, maar ook de sociale cohesie tussen de bewoners te versterken. In diverse wijken van Rotterdam krijgt het voorbeeld van Spangen binnenkort navolging. Toekomstige bewoners gaan zorgen voor de verbouwing van ongeveer 170 in slechte staat verkerende woningen.
De negentig oude huizen in Spangen maken plaats voor 34 nieuwe. De gemeente gaf ze ’gratis’ weg, maar verplichtte de kopers wel de woningen gezamenlijk op te knappen. De nieuwe eigenaren hebben zich verenigd in kopersvereniging De Dichterlijke Vrijheid.
Nog geen jaar na de lancering van het plan ontbeten alle betrokkenen bij het Wallisblok donderdagochtend gezamenlijk op straat om de start van de verbouwing te vieren. Eieren die werden gebakken op een campingbrandertje, ballonnen en champagne: een opmerkelijk tafereel tussen dichtgetimmerde en vervallen panden.
De kopers hebben ook, voordat ze in hun nieuwe huis gaan wonen, al intensief contact met de nieuwe buren. Lisette Magis en Floris van der Poel hopen volgend jaar september naar het Wallisblok te kunnen verhuizen. Ze stonden ook ingeschreven voor een nieuwbouwwoning elders in Delfshaven. „Aan de Maas, maar dat was ons toch te eenvormig. Dit kunnen we maken zoals wij willen. We hebben 200 vierkante meter en een gezamenlijke binnentuin, dat vind je ergens anders echt niet”, zegt Magis.
Zij kiezen er bewust voor om met de bijna 2-jarige Puck in Spangen te gaan wonen, de wijk die bekend werd door de strijd tegen de drugsoverlast. Van der Poel: „Ach, vroeger woonden we in de Saftlevenstraat, de eerste straat in Nederland met dag en nacht cameratoezicht. Dit is een uitdaging, je krijgt toch een band met de andere bewoners.” Het koppel kent sowieso al mensen in het complex, want ook vrienden gaan er wonen.