VS accepteren hulp uit buitenland
De Verenigde Staten accepteren hulp uit het buitenland om de gevolgen van de ramp met de orkaan Katrina te boven te komen.
Dat maakte het Witte Huis donderdag bekend. Het noodweer heeft honderden mogelijk duizenden slachtoffers gemaakt en enorme schade aangericht in de zuidelijke staten Louisiana, Mississippi en Alabama.
„We staan open voor elk aanbod van hulp van andere landen en ik denk dat we die zullen aanvaarden als dat nodig is”, zei woordvoerder Scott McClellan. Op de vraag of dit een verzoek om buitenlandse hulp was, zei hij: „nee”.
President Bush had eerder in een televisie-interview gezegd dat de Verenigde Staten wel voor zichzelf konden zorgen. „Ik verwacht niet veel van andere landen, omdat we nergens om hebben gevraagd”, zei hij in een ABC-uitzending.
Ruim twintig landen, van Duitsland en Japan tot en met Venezuela en het arme Honduras, hebben de VS inmiddels hun hulp aangeboden. De geboden hulp varieert van medische teams, schepen, vliegtuigen en generatoren tot financiële donaties. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de VS als rijk land zich ongemakkelijk zouden voelen als het geld zou aannemen van armere landen.
Waar de VS echt behoefte aan hebben, is goedkope olie. De regering-Bush benadert de komende dagen Arabische landen en andere olieproducenten daarover. Nu acht olieraffinaderijen plat liggen zei Bush van Saoedi-Arabië te verwachten dat het alles in het werk stelt om meer olie te leveren.
President Chavez van Venezuela, die uitgesproken kritisch tegenover de VS staat, heeft aangeboden goedkope olie te sturen en humanitaire hulp. Het ministerie gaf geen commentaar op het aanbod van Chavez, die woensdag Bush een ’cowboy’ had genoemd die de ramp niet wist aan te pakken.